České národní parky musí šetřit. Budou propouštět

Finanční škrty se nevyhnou ani národním parkům v České republice. Všechny čtyři musí propustit část svých zaměstnanců. Šéfové parků však ujišťují, že šetřit budou především na administrativě. Na návštěvníky prý až na výjimky žádná omezení nečekají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumavská příroda

Šumavská příroda | Foto: Správa NP a CHKO Šumava

Ředitel Národního parku Šumava František Krejčí tvrdí, že dokáže ušetřit tak, aby programů pro veřejnost neubylo. Musel ale propustit dvacet lidí. Na Šumavě navíc díky evropským penězům přibudou v následujících letech pro turisty nové atrakce.

„Mám schváleno několik projektů v rámci evropských projektů a na dalších se pracuje. Tak spíš budeme každý příští rok asi po dobu čtyř let otvírat nová zařízení pro veřejnost,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šetřit musí i české Národní parky. Čeho se škrty nejvíce dotknou přiblížila v reportáži pro Ranní Radiožurnál Lucie Husárová.

„Máme šest územních pracovišť, která se kromě péče o lesy a bezlesí, starají právě o provoz informačních center a strážní službu. A tam se daří dobře kombinovat provoz ‘íček‘ se zajištěním strážní služby. Takže i personální úspory, které nás čekají, se této sekce vůbec nedotknou. To je ta základní činnost správy a ta přece nemůže být omezována,“ doplnil.

Pro návštěvníky Šumavy se tak připravuje naučná expozice o druhé největší české sově, což je puštík bělavý. Takzvané sovárium, které se začne budovat ještě do konce roku, bude v Borových Ladách.

Příští rok na jaře by navíc měla podobná zařízení vzniknout i na Srní a na Kvildě a turisté by se v nich měli dozvědět všechno vlcích a jelenech.
Správa parku navíc ještě letos postaví a začne provozovat stanici pro handicapovaná zvířata.

KRNAP uzavře další sezónní sruby

Správa Krkonošského národního parku kvůli omezenému rozpočtu propustí dvacet lidí. Park dostane na fungování v příštím roce o 30 milionů korun méně. Škrtat bude muset i ve svých aktivitách.

Turisté v Krkonoších se tak například v příští sezóně podívají už jen do dvou sezónních srubů, v Labském dolu a na Krakonošově snídani. Před rokem jich přitom bylo v provozu jedenáct a letos čtyři. „Jsou to takové malé sruby, které jsou v podstatě obsazovány pouze na sezónu,“ uvedl ředitel KRNAPu Jan Hřebačka.

Další činnosti podle něj park omezoval už v průběhu letošního roku. „Například jsme provozovali autokemp, kde jsme se po důkladné finanční analýze rozhodli tuto záležitost řešit pronájmem. Tím pádem samozřejmě uspoříme náklady, které tímto provozem byly vázány,“ dodal.

Krkonošský národní park byl vyhlášen v roce 1963 a zabírá skoro 55 tisíc hektarů. Spolu s parkem v Polsku je KRNAP největší chráněnou přírodní oblastí ve střední Evropě.

V Národním parku Podyjí plán úspor dokončují

V Národním parku Podyjí dostanou na příští rok o 15 procent peněz méně a jeho ředitel Tomáš Rothröckl nyní dokončuje plán škrtů. Ujišťuje však, že fungování parku navenek čekají jen kosmetické změny:

„My provozujeme jedno infocentrum v obci Čížov. Nevylučuji, že dojde v nějakých okrajových dobách sezóny nebo pracovní doby střediska třeba k nějakému omezení. Ale rozhodně by se to nemělo nějak zásadně dotknout veřejnosti.“

Kolik lidí propustí Rothröckl zatím neví. „Ale jsme malá organizace, takže by to nemělo být nějak zásadní, co se týče počtu. Na druhou stranu ‘trpíme‘ tím, že máme velké množství kumulovaných funkcí a agend a musí se to dělat s velkou rozvahou,“ doplnil.

Propouštět se bude i v Českém Švýcarsku

Ředitel Národního parku v severních Čechách Pavel Benda Radiožurnálu řekl, že z celkem padesáti zaměstnanců přijdou o práci tři lidé: lesník, odborný referent a strážce.

V příštím roce se navíc platy sníží o deset procent. Podle Bendy je problém i v tom, že v tak malém kolektivu odborníků už téměř neexistuje vzájemná zastupitelnost jednotlivých pracovníků:

„Když někdo onemocní, tak už není nikdo, kdo by tu práci místo něj vykonával. A na druhou stranu je to i obrovská zátěž pro ty zaměstnance, kteří tam ještě zbývají.“

I v NP České Švýcarsko počítají s částečným omezením informačních center. Také se počítá s menším počtem akcí pro veřejnost.

Lucie Husárová 1, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme