Vybrané hrady a zámky budou mimořádně otevřené i v noci

Neopakovatelnou atmosféru českých i moravských památek dnes nabídne historicky první Hradozámecká noc. Právě večer díky ní otevře své brány téměř čtyřicítka hradů a zámků. Průvodci připravili netradiční noční prohlídky i řadu překvapení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn | Foto: Corel GALLERY

Hradozámecká noc startuje v 18 hodin a brány památek se zase uzavřou až ve dvě ráno, někde bude dokonce otevřeno po celou noc. Přichystané jsou noční prohlídky, divadelní představení, happeningy či koncerty. Návštěvníky ale čeká i například opékání buřtů, děti pak nejrůznější soutěže či stezka odvahy.

Národní památkový ústav inspirovala podobně koncipovaná akce - muzejní noc. Narozdíl od ní se ale bude platit vstupné. Symbolem zámecké noci je hrad Karlštejn. Ten bude dokonce, stejně jako například zámek Loučeň, otevřen po celou noc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Hradozámecké noci informovala v Ranním Radiožurnálu Naděžda Hávová

„Bude to určitě poprvé v historii Karlštejna, kdy bude hrad tak dlouho otevřen a zpřístupněn pro veřejnost,“ prozradil a zároveň pozval na Karlštejn zdejší kastelán Jaromír Kubů.

Speciální večerní a noční prohlídky v čele s dobově oblečenými průvodci začínají na Karlštejně v sedm večer a skončí až v neděli ráno. Návštěvníci se mohou těšit na nejedno překvapení.

Velkým lákadlem jistě bude mimořádně zpřístupněná třináctá komnata hradu, což je bývalý hradní fraucimor, tedy pokoje, které dřív obývala dvorní družina královny.

Zámek v Hořovicích nabídne multižánrový večer

Velká pozornost bude podle Milana Svobody z Národního památkového ústavu věnována státnímu zámku v Hořovicích ve Středočeském kraji, který se nabídne neopakovatelnou atmosféru, kterou podpoří i slavnostní nasvětlení.

„Všechny bych chtěl pozvat do Hořovic, kde máme multižánrový večer, který ukazuje, že v různých zámeckých prostorách se dají dělat různé věci. Bude tam pódium na nádvoří, bude se hrát divadlo v parku. V kapli či hlavním sále proběhne několik komorních koncertů,“ přiblížil Svoboda.

„Ale určitě bych rád návštěvníky pozval i na táborák na hradě Landštejně nebo na divadelní představení s Bolkem Polívkou na Horšovský Týn,“ dodal.


Zobrazit místo hrady na větší mapě

Naděžda Hávová, Michal Trnka, Katarína Brezovská, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme