Na pardubickém závodišti bude svěcen nový zvon pro Velkou pardubickou

Království tradic - to je podtitul letošního už 12. ročníku mezinárodní výstavy Koně v akci na Dostihovém závodišti v Pardubicích. Návštěvníky čeká prohlídka plemen koní chovaných v Česku, Jízda králů ze Skoronic nebo Návrat velkých mistrů prezentující vítěze tradičních událostí - Velké pardubické a Zlaté podkovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká pardubická 2009

Velká pardubická 2009 | Foto: Milan Kosina | Zdroj: Český rozhlas

Dnes ale bude nejdůležitější událostí svěcení zvonu pro Velkou pardubickou. Ten původní se totiž při bourání cílové věže ztratil. K dostihovým tradicím přitom zvon patří – ozval se například ve chvíli, když koně zatočili do roviny 200 metrů před cílem.

„Nyní se k této tradici vracíme. Bude to zvon vážící zhruba 40 kilogramů. Bude slavnostně vysvěcen. Akt provede biskup Královehradecké diecéze Josef Kajnek,“ prozradil Radiožurnálu Dušan Korel z Dostihového spolku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstavě Koně akci na Dostihovém závodišti v Pardubicích informovala v Ranním Radiožurnálu Drahomíra Bačkorová.

Na svěcení zvonu se přijede podívat skokanská elita všech ročníků Velké pardubické – jak jezdci, tak i někteří koně. „Diváci uvidí čtyři koně, kteří v minulosti Velkou pardubickou vyhráli - Vronsky, Peruán, Maskul a Decent Fellow,“ dodal Korel.

Pro diváky bude atraktivní podívanou soutěž v těžkém tahu, ovladatelnosti s kládou nebo v orbě. V neděli koňům i jejich chovatelům požehná arcibiskup Dominik Duka.

Katarína Brezovská, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme