Britská vláda chce čelit rostoucímu počtu alkoholiků

Spojené království se potýká se stále rostoucím počtem alkoholiků především mezi mladistvými. V módě je takzvaný binge drinking, který spočívá v co nejrychlejším opití jedince. Tento způsob pití se rozšířil ve chvíli, kdy zákon stanovil maximální zavírací dobu hospod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barman

Barman | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Jako další opatření chtějí poslanci zavést minimální cenu alkoholu. To se ale nelíbí podnikatelům. Britská asociace hospod a barů argumentuje tím, že spotřeba alkoholu v ostrovní zemi už čtvrtým rokem klesá a pohybuje se 13 procent pod unijním průměrem.

Ředitelka britské asociace hospod a barů Brigid Simmonds chce, aby vláda změnila k alkoholu přístup a zaměřila se na konkrétní problémy místo plošných řešení:

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie se potýká se stále rostoucím počtem alkoholiků. Podrobnosti od Ondřeje Boudy v Ranním Radiožurnálu.

„Statistiky ukazují, že těch problémových alkoholiků je minimum. Stát přitom předpokládá, že všichni pijí příliš mnoho. A to očividně není pravda. Politici by se raději měli soustředit právě na alkoholiky a ne trestat obyčejné lidi.“

Především plánovanou minimální cenu alkoholu vidí jako velmi problémovou. A to v době, kdy už tak kvůli krizi chodí do hospod čím dál méně lidí. Brigid Simmons tvrdí, že pivo je už teď až příliš zatížené rostoucími daněmi.

„Daně na pivo za poslední dva roky stouply o 26 procent. A přitom je to nejpopulárnější pití v hospodách. Asi 60 procent veškerého alkoholu se spotřebuje právě v pivu. Podle nás je tam jasná spojitost mezi rostoucí cenou piva a krachujícími bary a hospodami. Každý týden se jich zavře 39,“ přiblížila.

Alkoholici dávají přednost tvrdému alkoholu

Přitom alkoholici dávají přednost spíše tvrdému alkoholu, kterého stačí vypít méně k dosažení stejného účinku. Brigid Simmonds si proto myslí, že stát by měl pivo podporovat jako mnohem zdravější alternativu k tvrdému alkoholu.

„Pivo má velmi nízký obsah alkoholu, někde okolo 4 procent. Přitom trvá dlouho než svůj půllitr vypijete a cítíte se pak docela plní. Takže bychom měli spíš podporovat pití piva. Samozřejmě v porovnání s jinými druhy alkoholu. Určitě by mělo být pivo zdaněno mnohem méně než další silnější alkoholické nápoje, které jsou především zodpovědné za ten problém, který tady máme.

Protialkoholoví aktivisté ale statistiky asociace zpochybňují. Podle nich je potřeba vidět je v dlouhodobějším kontextu. Pokles spotřeby alkoholu je totiž teprve na začátku. Konzumace alkoholu ve Spojeném království rostla dlouhých 60 let stoupala. až do roku 2004, kdy dosáhla vrcholu.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme