Na přehlídku CIAF 2010 přiletělo do Hradce Králové na 60 letadel

Na Královéhradeckém letišti dnes startuje největší přehlídka vojenské letecké techniky v Česku CIAF 2010. Na ploše i ve vzduchu se o víkendu představí na 6 desítek letadel a vrtulníků z 15 zemí světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A-319J (MO ČR)

Airbus A-319J (MO ČR) | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Podle ředitele letového provozu CIAFu Vladimíra Grygy všechna letadla dosedla na plochu hradeckého letiště do pátečního večera. Návštěvníci leteckého festivalu si prohlédnou například tankovací letoun Armády Spojených států amerických KC 135, AIRBUS A 319 nebo Jas-39 Gripen v barvách Armády České republiky.

Jak dodává ředitel Gryga, mimo L-159 budou k vidění například letadla německého Bundeswehru. Ve vzduchu se pak představí také letouny KASA a nebo transportní letoun C 130 Belgické armády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Královéhradeckém letišti natáčel pro Ranní Radiožurnál Martina Pařízek.

„Jsou tady letouny, které tady už déle nebyly – slovenské MIG-29. Další zajímavé číslo bude vystoupení skupiny královského letectva Jordánska na letounech Extra 300. V úterý tady měli nácvik a bylo to velice zajímavé vystoupení,“ uvedl.

Mezi lákadla letošního už 17. ročníku patří francouzský Breitling Jet Team s letouny české výroby L-39. Podle Vladimíra Grygy se opět dá od Francouzů čekat dech beroucí vystoupení.

„Teď jsou v nové kamufláži. Jejich vystoupení je opět zdokonalené, takže ukáží tady další prvky, které jsme v minulých ročnících neviděli. Jejich sestavu už mám k dispozici, skutečně to bude velice pěkná podívaná,“ prozradil.

Martin Pařízek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme