Libanon podal OSN stížnost na Izrael kvůli jeho špionáži

Bejrút předal Organizaci spojených národů stížnost na Izrael kvůli tomu, že údajně provádí rozsáhlou špionáž proti Libanonu. S odvoláním na diplomatické zdroje to uvádí libanonský tisk. Dokument zaslaný OSN obsahuje jména Libanonců, kteří se podle bejrútských úřadů na špionáži pro židovský stát podíleli. Podle tohoto seznamu Libanon od loňského jara odhalil 141 takových lidí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mešita v pozadí billboardu

Mešita v pozadí billboardu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Více než stovka jich skončila za mřížemi, desítky údajných agentů ale stačily uprchnout do Evropy nebo přímo do Izraele.

Většina domnělých špiónů působila v telekomunikacích a v armádě. Někteří prý při válce před čtyřmi lety naváděli izraelské útoky na Libanon, při kterých zahynuly stovky lidí.

Bejrútský tisk s odvoláním na vyšetřování napsal, že výcvik některých libanonských agentů prováděli Izraelci i na území České republiky.

Izrael tyto zprávy oficiálně odmítá komentovat. Odborníci mimo vládní aparát ale připouštějí, že výzvědné služby židovského státu utrpěly v Libanonu velké ztráty.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme