Nizozemští radikálové odmítají účast na formování vlády

Nový nizozemský vládní kabinet bude nakonec bez nacionalistických radikálů. Zatím ale není jisté, jestli vůbec nějaký vznikne. Po několikatýdenních tahanicích se Strana pro svobodu kontroverzního politika Geerta Wilderse odmítla podílet na koalici. Odpor k němu prezentovala část Křesťansko demokratické strany, která ale byla hlavním poraženým v červnových předčasných volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemský politik Geert Wilders

Nizozemský politik Geert Wilders | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Geert Wilders, známý svými postoji proti islámu a imigrantům, prohlásil, že nedoufá v podporu vlády křesťanskodemokratickými poslanci, pokud v ní bude i jeho strana.

Rozhovory s radikály vedli Liberálové jako vítězové voleb. Wildersova strana se stala po socialistech třetí nejsilnější a předstihla i dosud vládnoucí křesťanské demokraty. Vše tedy nasvědčuje tomu, že Nizozemsko bude mít menšinový kabinet, který není v této zemi obvyklý.

Bude složený jen ze dvou stran a bude hledat tichou podporu ostatních sil v Parlamentu. Designovaného liberálního premiéra Marka Rutteho tlačí čas. Už za 14 dnů bude královna Beatrix slavnostně přednášet program kabinetu. Do té doby by měl nějaký sestavit.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme