Benátský filmový festival láká i demonstranty

Benátský ostrov Lido patří v těchto dnech filmovému festivalu. V sobotu večer tu byla světová premiéra filmu Potiche s Catherine Deneuve v hlavní roli. Nejen filmové hvězdy jsou na benátském Lidu. U festivalového paláce protestovali ochránci přírody. Svoji nespokojenost chtěli vyjádřit před zraky novinářů, fotografů a celebrit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benátky - náměstí Sv. Marka

Benátky - náměstí Sv. Marka | Foto: Fotobanka stock.xchng, Konstantinos Dafalias

U Pallazo del cinema si dali sraz nejrůznější aktivisté z oblasti Venetto, od místní pobočky Greenpeace až po další ekologické organizace.

„Protestujeme proto, že se nám nelíbí plány Berlusconiho vlády s jadernou energií, říkají, že je to nejlepší řešení, že stojí nejméně peněz, ale s tím my nesouhlasíme, neberou v potaz ekologické hledisko. Demonstrovat tady na Lidu, když je filmový festiva,l jsme se rozhodli prostě proto, že tu je hodně lidí,“ vysvětluje jeden z organizátorů demonstrace Giorgio Bennisi.

Nechyběly transparenty s hesly stop nukleární energii, někteří z přítomných tančili, takže více než protest to vypadalo jako happening. Kdyby ovšem na místě nebyly početné hlídky karabiniérů.

„To je asi proto, že se italská vláda bojí občanů. Ať se děje cokoliv, nesmí chybět policie. Někdy jich bývá více než demonstrantů. Tohle je taková mírumilovná akce, nemyslím, že tu budou nějaké problémy,“ dodává Bennisi.

K žádným střetů s policií nakonec nedošlo. Demonstranti se krátce po osmé hodině večer vydali za policejní asistence na pochod po ostrově Lido, někteří vytrvalci se později v noci snažili ještě vzbudit zájem veřejnosti o problematiku jaderné energie také v historickém centru města.

Eva Rajlichová, Lucie Maňourová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme