Na Liberecku o půlnoci přestane platit stav nebezpečí

V Libereckém kraji dnes o půlnoci skončí stav nebezpečí. Hejtman Stanislav Eichler ho před čtyřmi týdny vyhlásil kvůli bleskovým záplavám. Dnes objížděl nejpostiženější obce kraje, aby zjistil, jaký je jejich současný stav. Navštívil Višňovou, Raspenavu, Frýdlant, Heřmanice, Chrastavu a další.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně srpen 2010 - Raspenava

Povodně srpen 2010 - Raspenava | Foto: Marie a Jiří Mrňávkovi

Starostové a místostarostové obcí hovořili s hejtmanem o aktuálních problémech, které je v obci třeba řešit. Poslední dny v Libereckém kraji vydatně pršelo a zima zde obvykle začíná brzy. Starostové zatopených obcí mají obavy, jestli domy stihnout včas vyschnout, než přijdou první mrazy.

Povodně po prudkých deštích v regionu zasáhly 79 obcí, zahynulo při nich pět lidí. Starostové tam hlásí škody za pět a půl miliardy korun. Celková suma bude ale vyšší, nejsou v ní totiž ještě započítané údaje z nejpostiženějších obcí. Jen na opravy silnic druhých a třetích tříd a mostů je potřeba přes dvě miliardy korun. Do zimy se však opravit nestihnou.

Na likvidaci škod se podíleli nejen hasiči, v regionech byla nasazena i armáda nebo vězni. V Libereckém kraji už je sjízdná většina hlavních tahů, provizorně byla opravena také silnice z Chrastavy do Nové Vsi pro osobní a hromadnou dopravu.

Armáda postavila i několik provizorních mostů. Neprůjezdné zůstávají železniční tratě Raspenava - Frýdlant v Čechách a Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem.

Stav nebezpečí je nejnižší stupeň krizové situace, na místo povodňových komisí nastupují krizové štáby. Vyhlášení stavu rozšiřuje kompetenci hejtmana, umožňuje mu například povolat na pomoc armádu, ihned rozhodnout o stavbě nebo zboření mostu nebo vyplatit dávky v hmotné nouzi.

Šárka Slezáková, Lenka Rafaelová, Jan Piroch, Eva Malá, Veronika Němcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme