Nadějná plavkyně Barbora Závadová chce úspěchy i v seniorské kategorii

Celkem sedm cenných kovů, z toho dvě zlata, přivezli čeští reprezentanti z historicky prvních Olympijských her mládeže, které se konaly v Singapuru. O nejcennější medaile se zasloužili judista David Pulkrábek a tenista Jiří Veselý, který triumfoval společně s Britem Goldingem ve čtyřhře. Ze sbírky singapurských medailí vyčnívá ještě jedna a sice bronz plavkyně Barbory Závadové. Jde totiž o disciplínu, ve které jsme zvyklí být v posledních letech spíše neúspěšní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzový diskař Jaromír Mazgal, bronzová plavkyně Barbora Zavadová a zlatý judista David Pulkrábek.

Bronzový diskař Jaromír Mazgal, bronzová plavkyně Barbora Zavadová a zlatý judista David Pulkrábek. | Foto: Robert Mikoláš

Tak nabitý rok sedmnáctiletá závodnice ještě nezažila. Na tuzemských šampionátech seniorů a juniorů vylovila letos dvanáct medaili, z toho osm zlatých, ovšem nejcennější cenný kov kariéry získala až v daleké Asii.

Sama, ač věkem stále juniorka, dokázala letos navíc v Budapešti na čtyřstovkové polohovce vybojovat další úspěch v podobě finálové účasti na mistrovství Evropy dospělých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barbora Závadová - naděje českého plavání

„Myslím, že medaile z první olympiády je daleko výš! Byla to i první medaile, kterou Česká republika na Hrách vůbec získala. To finále je nádherná věc, dostat se jako juniorka do osmičky mezi seniorkami, ale medaile je medaile,“ porovnával oba mezinárodní úspěchy své svěřenkyně trenér Vítězslav Hartmann.

Přitom program v období obou šampionátu byl hektický. Jeho výsledkem bylo, že Závadová nebyla před singapurským závodem dva a půl dne v bazénu.

„Bylo to strašné, protože před Evropou jsme měli soustředění v Praze, které skončilo v pátek, v sobotu jsme jeli vlakem do Budapešti, kde jsem v pondělí odplavala polohovou čtyřstovku a večer jsem jela domu, přijela jsem ve dvě ráno. Šla jsem si chvilku zaplavat a další den jsem jela zase do Prahy a letěla jsem tam (pozn. do Singapuru). Bylo to až moc únavné, furt jsem spala v nějakých prostředcích, bylo to šílené,“ popsala už s úsměvem cestovní peripetie Barbora Závadová.

Skvělý český rekord

Nakonec ale sedmnáctileté reprezentace úsměv na tváři zůstat mohl. Finálový čas 2:15:36 na polohové dvoustovce znamenal i český rekord. Z něj měl trenér Vítězslav Hartmann snad ještě větší radost než ze zisku bronzové medaile.

„Předtím asi deset nebo dvanáct let ho držela Hanka Černá a tu nemohl nikdo překonat. Takže její výkon byl už tenkrát na tak vysoké úrovni a Bára díky tomu, jak zaplavala, tak udělala zase skvělý výkon. A jsem zvědav, za jak dlouho se podaří dalším závodníkům jí ten rekord vzít.“

Mimochodem, za zmínku stojí, že překonat tehdejší české maximum na polohové dvoustovce se nepovedlo nikomu ani v éře pogumovaných plavek, které skončily s nástupem tohoto kalendářního roku. Až teď! Barbora Závadová už ovšem další juniorské medaile nepřidá. Singapurská olympiáda mládeže byla jejím posledním závodem v kategorii juniorů.

„Tím, že už nebudu juniorka, tak musím udělat něco navíc! Takže reprezentační trenér plánuje vysokohorské soustředění a různé takové věci. Myslím, že mám ještě strašné rezervy, kam se můžu ještě posunout – ať už to je v posilování nebo v tréninku,“ myslí si plavkyně, která je známá i tím, že z pověrčivosti nechodí na rozplavání do závodního bazénu.

Radim Sajbot, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme