Německá koalice jedná o prodloužení provozu jaderných reaktorů

Stovky odpůrců jaderné energie dnes protestovali před budovou kancléřství proti vládní snaze prodloužit provoz reaktorů o dalších 10 až 15 let. Kancléřka Merkelová jednala s koaličními partnery s FDP a CSU i o zavedení daně pro provozovatele jaderných elektráren. Zároveň se snaží nají cestu, aby vládní rozhodnutí nemuselo projít hlasováním v horní komoře parlamentu, kde vládní koalice ztratila většinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Dva tisíce černo-žlutých balónků vypustili do vzduchu demonstranti, kteří přišli před budovu kancléřství dát najevo hlasitý nesouhlas s vládní politikou.

„Minulá vláda přijala nějaké rozhodnutí, se kterým všichni souhlasili. Všichni byli s přijatým kompromisem spokojeni a teď i když to vůbec není nutné, současná vláda dohodu porušuje,“ rozčiluje se jedna z přítomných žen.

Příjezd vládních představitelů provází hlasitý pískot a bubnování bubínků. Podobné protesty plánují odpůrci jaderné energie po celý podzim.

Opoziční SPD varuje vládu před porušením ústavy v případě, že bude chtít změnit dříve přijatý zákon o ukončení provozu jaderných zařízení bez souhlasu parlamentu.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme