Lendlův návod na úspěch: Soustředit se pouze na sebe!

Na tenisových kurtech ve Flushing Meadows je možno během US Open potkat řadu bývalých hráčů nebo dokonce legend. Řada z nich má české kořeny - ať už republiku opustili ještě před ‘Listopadem‘, nebo se usadili v zahraničí už po změně režimu. Ivan Lendl patří k těm, kteří z tehdejšího Československa utekli a cesty vlastního života vzali do svých rukou. Litovat toho nemusel - byl možná nejlepším hráčem své doby a zářil i na US Open.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

US Open

US Open | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, Stan Wiechers

Ivan Lendl se zapsal do historie řadou věcí, třeba i tím, že si osmkrát v řadě zahrál na US Open finále. Sám ale říká, že dvě finále ve Wimbledonu ho stály daleko víc práce a sil. Lendl byl totiž v New Yorku jako doma. Vlastně, byl tu doma.

„Já jsem tu byl spokojenej, poněvadž jsem měl dům v Greenwich, což je necelá hodina. Dobře jsem hrál tady i ve Forrest Hills, potom na speciálních turnajích v Madison Square Garden. Poněvadž vždy jsem se cítil velice dobře – u sebe v baráku, všechno v klidu. Dny, kdy jsem měl volno, tady je to strašnej binec, furt se něco děje, já sem ani nejezdil, trénoval jsem doma na kurtě. Ráno jsem si odtrénoval, v klidu na bazén. Měl jsem pokoj,“ vzpomíná Ivan Lendl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lendlův návod na úspěch: Soustředit se pouze na sebe!

Hrát US Open kousíček od domova mělo pro Ivana Lendla vedle onoho klidu ještě jednu velkou výhodu. Mohl se dle potřeby seznamovat s povrchem, na kterém se ten rok turnaj hrál. Firma, která pokládala povrch ve Flushing Meadows, zvonila druhý den u Lendlů.

„Den potom, co dělali centr, tak to dělali ti samí lidé u mě. To je z důvodu toho, že když se ten povrch natírá, tak kolik se dá písku do posledního nátěru, tak podle toho je rychlost kurtu. A na centru to měnili každý rok, dělal se novej, tak jsem si také musel udělat novej. A dělali to ti samí lidé, kteří to dělali před čtyřiadvaceti hodinami, aby to bylo úplně stejný, aby si to dobře pamatovali, kolik do toho dali, s troškou štěstí stejný podmínky, stejný počasí a pak to vypadalo dobře,“ popisoval slavný tenista českého původu.

Žádná politika

Ivan Lendl si v jednom ze svých osmi finále US Open zahrál i proti Miloši Mečířovi. Tehdejší československá média z toho udělala kauzu, pro Lendla šlo ale o běžný duel, od politiky se oprostil.

„Zápas se nedá hrát s nenávistí ani s láskou. Když je to můj kamarád, tak musím úplně stejně, i když to je někdo, koho nenávidím. Poněvadž když hraju s nenávistí, tak udělám rozhodnutí, který nejsou dobrý. A když hraju s tím, že ho mám rád a že jsme kamarádi, tak taky neudělám dobrý rozhodnutí. Čili pro mě to bylo celkem úplně jedno, jestli to je Miloš, s kterým jsme vycházeli dobře, nebo McEnroe.“

Jaký byl vlastně recept Ivana Lendla na tenisové úspěchy? „Já jsem se vždycky soustředil na to, co potřebuju udělat pro sebe a teprve potom bych dělal něco pro někoho jinýho. Je potřeba sobecky odtrénovat, odpočinout a teprve potom, když má člověk čas, tak ho může rozdávat. Když začne rozdávat čas a začne šidit tréninky a koncentraci, tak to je špatný.“

Ivan Lendl se teď věnuje svému oblíbenému golfu a práci s americkými juniory. Ale v listopadu ho uvidí diváci v Česku. V exhibici se v Ostravě postaví proti další legendě Björnu Borgovi.

„Moc se na to těším, jsem v Ostravě nehrál třicet let, takže to bude fajn a trénuju, trénuju tvrdě,“ prohlásil s úsměvem Ivan Lendl.

Tomáš Lörincz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme