Chilským horníkům svitla naděje na rychlejší záchranu

Na povrchu chilského dolu se zavalenými horníky se připravuje spuštění zbrusu nové vrtné soupravy, která by měla rozšířit současnou komunikační šachtu. Záchrana by se tak mohla urychlit až o několik týdnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozdrav chilských horníků z podzemí

Pozdrav chilských horníků z podzemí | Zdroj: ČTK

Havíři, kteří strávili v hlubinách už více než měsíc, se zatím stali v rodné zemi svého druhu celebritami. Chilská veřejnost jejich příběhem doslova žije.

Jména a tváře horníků se objevují každý den v televizi i v novinách. Podnikavci vyrobili trička s jejich portréty, o která je velký zájem. Osud zasypaných zhudebnily populární kapely v několika písních a televize o nich připravuje film.

Papež poslal horníkům z Vatikánu třiatřicet požehnaných růženců. Na záběrech z podzemí neskrývali silně věřící horníci své pohnutí.

Morální podpora od lidí na povrchu je podle psychologů klíčová pro přežití. Cesta k záchraně totiž zůstává dlouhá – současná vrtná plošina totiž vyvrtala pouze 42 metrů z více než 700 potřebných.

Lucie Maňourová, Štěpán Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme