Některým pražským domům hrozí zřícení

V pražské památkové zóně jsou asi čtyři desítky domů, které jsou opuštěné, jejich majitel s nimi nic nedělá a jsou vedeny jako kulturní památka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaprova ulice č.71, Praha

Kaprova ulice č.71, Praha | Foto: Tomáš Adamec

„Chodíme kolem toho, něco si všimneme, něco si nevšimneme. Jsou tady Sixtovy domy na Staroměstském náměstí – pozůstatek nešťastné smlouvy z 90. let,“ vyjmenovává ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jan Kněžínek a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Michaela Vetešková se zajímala o zchátralé pražské domy

„Máme tu dva paláce v Rytířské ulici, kdy jsme dokonce podali na majitele trestní oznámení. Dokonce byl první soud, historicky první v oblasti památkové péče, který jsme vyhráli, vlastník dostal 900 tisíc pokuty. Dodneška se tam také nic neděje.“

Nejvíc ohrožené jsou domy, s kterými majitel nedělá vůbec nic a těch je ve staré Praze asi deset. Jsou vedené jako kulturní památky a patří do památkové zóny střežené UNESCO.

Právě emisaři této světové organizace se při své kontrolní návštěvě v Praze zajímali také o stav několika zchátralých historických domů, ale úředníci pražského magistrátu ani Národního památkového ústavu pro ně nemají dobrou zprávu.

Maximálně dva miliony

„Pokud se něco nezmění, uložíme nové opatření, pokud se nesplní opatření, uložíme pokutu, která už bude asi hodně veliká,“ objasňuje možnosti ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Jak to může jít takhle dál?

„Máme tu maximální pokutu dva miliony,“ upřesňuje Kněžínek.

I když se Město Praha s vlastníky soudí a uděluje jim pokuty, domy chátrají dál. Jejich majitelé je většinou nechají zdevastovat natolik, že už domy není proč chránit a pak je mohou zbourat a na lukrativních parcelách vystavět novou budovu, ve které mohou bez problémů vystavět výtahy, podzemní garáže a luxusní kanceláře.

„Já neznám důvody, proč vlastník nejedná. Problém je ale v tom, že u mnoha těchto objektů, které v dnešní době vypadají zchátrale a jsou zchátralé, tak už existují studie, dělá se stavební povolení, takže vidíme progres. Kdyžto jinde se neděje nic,“
říká Kněžínek.

S výhledem na Hrad

V centru staré Prahy byste našly asi čtyři desítky historicky cenných domů, které jsou opuštěné, a které chátrají. Ale nejenom pražský magistrát je má uvedené na svých webových stránkách jako památky v ohrožení. Internetový portál českých squatterů na ně také upozorňuje, ale z úplně jiného důvodu…

„Jako nabídce: volné hnízdo. Ten dům je jakoby vystaven k volnému využití a obávám se, že majitel nemá vůbec snahu objekt ochránit,“ říká památkář Ondřej Šefců, který pracuje v Národním památkovém ústavu.

Kaprova ulice č.71, Praha | Foto: Tomáš Adamec

Konkrétně poukazuje na novorenesanční dům, který stojí na rohu ulic Kaprova a Křížovnická. Je vedený jako kulturní památka.

„Je to ostuda pro Česko, pro Prahu, pro Pražskou památkovou rezervaci, pro památku UNESCO,“ tvrdí Šefců.

Když při své poslední kontrolní návštěvě Prahy emisaři UNESCO dům viděli, dost se nad jeho stavem pozastavovali, je totiž součásti památkové zóny UNESCO.

„Ten dům byl před více než deseti lety prohlášen za kulturní památku. Tvoří jedno z nároží Palachova náměstí, místo s výhledem na Pražský hrad, vedle stojí Filozofická fakulta, na okraji Kaprovy ulice.“

Pokuty a opatření

Dům je dvacet let opuštěný, má už několikátého majitele. Podle záznamů z katastru už pět let patří zahraniční společnost.

Ale když voláme do sídla firmy Stars Invest v Praze 1, zjistíme, že ani jednatel společnosti tam sídlo nemá.

O rozhovor jsme požádali proto právního zástupce firmy, ale na výzvu nereagoval.

Kaprova ulice č.71, Praha | Foto: Tomáš Adamec

Jak potvrzuje ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Hlavního města Jan Kněžínek, majitel novorenesanční kulturní památky už pražskému magistrátu dvakrát zaplatil pokutu, naposledy 30. června, šlo o 250 tisíc korun:

„V roce 2004 jsme uložilo pokutu 100 tisíc korun, protože tam provedl nějaké úpravy bez našeho stanoviska. V roce 2006 jsme uložili opatření, které splnili. To bylo opatření, aby ten objekt zabezpečili proti krádežím, proti zatékání. Ale zase se nic nedělo. V roce 2008 jsme udělali nové opatření, co má majitel udělat, aby dům postupně nechátral. To opatření on ale nesplnil.“

Zdá se, že poslední šancí pro záchranu domu by mohlo být vyvlastnění kulturní památky, to může povolit ministerstvo kultury, ale majitel tento dům podle nepotvrzených údajů koupil za 70 milionů korun, další miliony bude stát oprava domu.

„Já mám pocit, že jsme v tuto chvíli vyčerpali naše legislativní nástroje jak se domoct, aby se o ten dům začal někdo starat. Pokud jsem si studoval podklady, tak je zřejmé, že tam bylo odstrojeno spousta hodnotných umělecko-řemeslných prvků: litinové zábradlí,“ vyjmenovává Kněžínek.

„Z vizuální obhlídky, kterou si každý může udělat, je jasné, že je velmi vážně poškozená střecha. Takže je to věc, která se netýká jen nějaké skupiny památkářů a milovníků staré Prahy, ale věc všech Pražanů, protože před domem je velmi rušná křižovatka, jedna z neujcpanějších v centru Prahy. Tady už je ohroženo i zdraví obyvatel Prahy,“ dodává ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Ohrožené domy si můžete na webu magistrátu hlavního města.

Michaela Vetešková, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme