Zdravotnické odbory budou jednat s ministrem Hegerem i premiérem

Odboráři z českých nemocnic se sejdou v Praze. Jednat budou s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem i s premiérem Petrem Nečasem. Tvrdí, že navrhovaná úprava tarifů může znamenat odchod tisíců zdravotníků a lékařů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Úprava platových tarifů, kterou navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, je pro odboráře z českých nemocnic nepřijatelná. Zaměstnanci nemocnic by přišli až o třináct tisíc korun měsíčně. Hrozí prý hromadný odchod ze zdravotnictví.

Podle šéfky odborů v trutnovské oblastní nemocnici Ivy Řezníčkové může změna přinést kolaps nemocnic: „Naším hlavním cílem je přesvědčit pana ministra o nesystémovosti a nekoncepčnosti návrhu snižování platů zdravotníků, který je tak razantní, že by to vedlo k personální devastaci nemocnic.“

„V dnešní době se nemocnice potýkají s nedostatkem lékařů a sester. Poslední předložený návrh je ještě radikálnější než původní varianty, navrhuje snížení platu až o 10 000 korun a u lékařů až o 13 000 korun,“ upozorňuje Řezníčková.

Pokud jednání s ministrem a premiérem nebudou úspěšná, zdravotnické odbory se přidají k demonstraci chystané na 21. září v Praze.

Ota Nehasil, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme