Německá koalice prodloužila provoz jaderných reaktorů

Německá vládní koalice se definitivně shodla na prodloužení provozu jaderných reaktorů v průměru o 12 let. Starší zařízení by měla oproti původním plánům dodávat elektřinu do sítí o osm let déle, novější reaktory o 14 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Německo se zatím jaderné energie nezříká. Vládní koalice se definitivně rozhodla zrušit rozhodnutí někdejšího kancléře Gerharda Schrödera o uzavření 17 německých jaderných reaktorů do roku 2021.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé vláda prodloužila provoz jaderných reaktorů. Jednání sledovala zpravodajka Klára Stejskalová

Provozovatelé atomových elektráren by také do nově zřízeného fondu pro zelené energie platily novou daň - ročně až 400 milionů euro.

Současná vládní koalice ale nemá většinu ve Spolkové radě, a proto hledá způsoby, aby změna nemusela projít druhou komorou parlamentu.

Opozice rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové ostře kritizuje. V oblasti zelené energie bylo v posledních letech Německu vytvořeno na 300 tisíc nových míst, ta jsou nyní podle opozice v ohrožení.

Šéfka Zelených dokonce označila budovu kancléřství za pobočku atomové lobby. Opozice také dala najevo, že pokud se dostane opět k moci, současné rozhodnutí černožluté koalice o prodloužení provozu atomových elektráren opět zruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stejskalová.mp3

Ministři dnes sice mluvili o tom, že zelená energie bude postupně získávat na síle, její provozovatelé se ale obávají, že se nedostanou do rozvodných sítí, protože energetické koncerny budou upřednostňovat právě elektřinu z jádra. Například větrníky u Baltského moře vyrábějí přebytečnou energii, kterou se jim nedaří prodávat.

Na 18. září je do Berlína svolána velká protijaderná demonstrace.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme