První reakce na prohlášení organizace ETA o klidu zbraní jsou zdrženlivé

Španělská separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) vyhlásila příměří. Videonahrávku předala BBC, informaci zároveň otiskl baskický list Gara. Madrid byl zatím k hodnocení situace zdrženlivý. Dnes se očekává oficiální reakce španělské vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ETA nabídla příměří - záběry z videa

ETA nabídla příměří - záběry z videa

ETA vyhlašuje příměří už potřetí, naposledy tak udělala v roce 2006, ale úsilí o mírové rozhovory tehdy ztroskotalo a teroristická skupina začala znovu zabíjet. Organizace, která už několik desítek let bojuje proti španělskému státu, usmrtila více než 800 lidí.

Nejen Madrid, ale i Evropská unie a Spojené státy považují ETA za teroristickou organizaci. Španělská vláda po teroristech požaduje úplné složení zbraní. Jinak odmítá zahájit mírové rozhovory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělská separatistická organizace ETA vyhlásila příměří. Voláme spolupracovni ve Španělsku Lubicu Zlochovou.

ETA ale v nejnovějším prohlášení neupřesnila, na jak dlouho se ozbrojených akcí vzdává. Není jasné, zda jde o dlouhodobé nebo jen přechodné příměří. Španělské úřady proto odmítly prohlášení oficiálně komentovat.

„To, že z prohlášení nevyplývá, zda se jedná o trvalé nebo jen částečné příměří, se hned od začátku kritizovalo. Zatím neoficiálně ze strany vládního kabinetu, ale kritika se ozývá i od opozice. A také sdružení proti terorismu považují toto prohlášení za příliš slabý krok,“ uvedla na Rádiu Česko spolupracovnice ve Španělsku Lubica Zlochová.

První reakce podle ní naznačovaly dokonce jistý skepticismus. „Vládní kabinet premiéra Zapatera proto umožnil, aby se k tomu jako první vyjádřila ještě včera baskická autonomní vláda. Ta ústy šéfa pro vnitro uvedla, že jediná správná cesta je, aby teroristé definitivně složili zbraně a skoncovali s násilím,“ přiblížila.

Dodala, že vystoupení španělského premiéra Zapatera s reakci na prohlášení organizace ETA se očekává v průběhu dnešního dne.

Ľubica Zlochová, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme