Zdravotnické odbory jednají s ministrem Hegerem o platech

Zástupci zdravotnických odborářů se scházejí se šéfem resortu Leošem Hegerem. Podle odborů je úprava platových tarifů, kterou navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, nepřijatelná. Podle šéfky odborů v trutnovské oblastní nemocnici Ivy Řezníčkové může změna přinést kolaps celého systému:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a prezident ČLK Milan Kubek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a prezident ČLK Milan Kubek | Zdroj: ČTK

„Nemocnice se potýkají s nedostatkem lékařů i sester, u lékařů je to asi ještě horší. Poslední návrh, který byl předložen, je ještě horší, než původní varianty. Navrhuje snížení platů sester až o deset tisíc korun a u lékařů až o třináct tisíc korun měsíčně. Znamenalo by to prakticky jistě odchod zdravotníků do jiných resortů,“ uvedla Řezníčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

heger.mp3

„Na základě svých zkušeností vím, že snižovat platy a počet personálu v nemocnicích je velmi obtížné. Stojíme nyní před situací, kdy se má příští rok ušetřit, respektive přežít rok s úsporou deseti miliard, což jsou čtyři až pět procent rozpočtu. Je to dost velká částka a v oblasti mzdové je s tím možné dělat poměrně málo,“ reaguje ministr zdravotnictví Heger a pokračuje:

„Návrh přichází z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, nikoliv z dílny ministerstva zdravotnictví. To bych rád zdůraznil.“

„Jsem přesvědčen o tom, že prostor k jednání na vládní úrovni stále bude. Verze, kterou předložil pan ministr Drábek a která ruší platové stupně a časový nárůst platů, vyžaduje změnu zákoníku práce. Zákoník práce se teprve bude projednávat a bude trvat nějakou dobu, než se odsouhlasí. Pokud se odsouhlasí. Celou tu dobu bude prostor k tomu, o těch tabulkách mluvit, eventuálně je ještě někam posunout,“ myslí si Heger.

„Já osobně jsem přesvědčen, že nová úprava platů by neměla mít na zdravotnictví takový vliv, jako na jiné resorty. Ke snížení platů nedojde v takové míře, jako například ve státní správě. Vzhledem k tomu, že nadtarifní složka platů ve zdravotnictví je tak velká, stejně budou platy nakonec v rukou jednotlivých zdravotnických zařízení a kolektivního vyjednávání,“ říká ministr zdravotnictví.

V případě neúspěchu demonstrace

Heger se nebojí ani hromadného odchodu českých zdravotníků do zahraničí, jak o něm mluví Česká lékařská komora:

„Jestliže je někdo připraven odejít do zahraničí, těžko ho přesvědčíme. Ročně odchází za prací do zahraničí 300 až 350 lékařů, většina z nich se ale vrací po nějaké době zpátky. Nechci bagatelizovat to, co říká Česká lékařská komora, faktem ale je, že žádný dramatický nárůst odchodů lékařů do ciziny zatím vidět není.“

Pokud jednání s ministrem a premiérem nebudou úspěšná, zdravotnické odbory se přidají k demonstraci chystané na 21. září v Praze.

Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme