Harrachovu hrozí kolaps, účty i majetek zablokoval exekutor

Městu Harrachov hrozí finanční kolaps. Kvůli vymáhání 17 let starého dluhu, jehož převzetí radnice popírá, exekutor zablokoval krkonošskému středisku příjmový účet i majetek

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harrachov

Harrachov | Foto: Jan Rosenauer

Starosta Tomáš Ploc odhaduje, že na provozním účtu má radnice peníze sotva na měsíc. Pak bude nucena zavřít základní i mateřskou školu. V ohrožení jsou i další příspěvkové organizace a především cestovní ruch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta HarrachovaTomáš Ploc

Důvodem problémů krkonošského střediska je vymáhání 17 let starého dluhu. Podle Vrchního osudu v Praze jej radnice města převzala v roce 1993 spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy z majetku privatizovaného Crystalexu.

Z původních zhruba 17 milionů korun se ale dluh mezitím zvýšil na 85 milionů. Harrachovští jsou přesvědčení, že nic nedluží a pokud peníze zaplatí, už je nikdy nedostanou zpátky.

Právníkům města se však o neoprávněnosti pohledávky nepodařilo přesvědčit vrchní soud, který letos v březnu rozhodl, že město musí zaplatit. Harrachov proto podal dovolání k Ústavnímu soudu a odvolal se také proti nařízení exekuce.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Eva Malá, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme