Stanou se opičí neštovice globální hrozbou?

Pravé neštovice jsme vymýtili a po těch planých dětem zůstane jen pár rozškrábaných stroupků. Z pralesů centrální Afriky se však rychle vynořuje nová hrozba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viriony neštovic zobrazené elektronovým mikroskopem

Viriony neštovic zobrazené elektronovým mikroskopem | Foto: public domain, PHIL

Virus opičích neštovic (monkeypox) je podobný viru, který způsobuje lidské neštovice. Očkování proti neštovicím proto svého majitele chránilo jak před pravými neštovicemi, tak jejich "opičím" příbuzným. Už před koncem milénia existovaly obavy, že po vymýcení pravých neštovic a ukončení očkovacích programů může docházet k epidemiím opičích neštovic, které přenášejí hlodavci. Studie Světové zdravotnické organizace WHO z roku 1986 a 1999 však většinu obav utišily. Podle jejich výsledků se opičí neštovice mezi lidmi nepřenášejí dostatečně účinně.

Nová studie, kterou zpracovali vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles, však tento závěr vyvrací. Opičí neštovice se v Demokratické republice Kongo mezi lidmi šíří dost rychle nato, aby počet nemocných od roku 1986 stoupl více než dvacetkrát. Příčiny mohou být dvojí. Buď se virus změnil a stal se virulentnějším, nebo lidé začali hojněji přicházet do styku s nakaženými zvířaty.

Ve prospěch druhé možnosti hovoří i to, že dvě třetiny obyvatel Demokratické republiky Kongo nebyly očkovány proti pravým neštovicím a neprodělaly ani ty plané. Pro virus opičích neštovic proto představují imunologicky naivní, nepromořený terén, ve kterém se infekce může rychle šířit. Otázkou, na kterou odpoví až další studie, teď je, jestli se opičí neštovice budou šířit i mino venkovské oblasti centrální Afriky a zařadí se na seznam globálních ohrožení.

Zdroj: PNAS.

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme