Rychetský: Ústavní soud už víc šetřit nemůže, ovlivnilo by to rozhodování

Ústavní soud nemůže dál škrtat ve svém rozpočtu. Jinak by to totiž ovlivnilo rychlost rozhodování soudu a snížil by se i standard ochrany lidských práv. Předseda soudu Pavel Rychetský to řekl při jednání s premiérem Petrem Nečasem při jeho první návštěvě soudu ve funkci předsedy vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ústavní soud musí v poslední době podobně jako další státní instituce hledat úspory ve svém rozpočtu, další škrty se očekávají v rozpočtu na příští rok.

Podle Rychetského dosavadní a bezprostředně plánované škrty ještě neovlivní rozhodování soudu. Možnost dalších úspor v budoucnu však už Rychetský nevidí.

„Ústavní soud se snaží, aby snížení rozpočtových prostředků neohrozilo dosažený standard ochrany lidských práv a svobod. Pro tuto chvíli mohu ubezpečit, že i po zásahu, ke kterému dochází, toho budeme schopni, ale otevřeně říkám, že je to už naposled, že to je už na kost,“ uvedl Rychetský.

Exekutiva řeší, jak soudu ulehčit

Premiérovi Petru Nečasovi a ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi navrhl Rychetský změnu zákona o Ústavním soudu tak, aby v některých případech nemusel svá rozhodnutí odůvodňovat. Ministr spravedlnosti se takovému řešení nebrání.

„Bavíme se o možných variantách, kde by Ústavní soud nemusel svá rozhodnutí zdůvodňovat. Jde o případy, kdy odmítá například návrh. Jsme na úplném počátku, ale nebráníme se diskuzi, kde bychom mohli pomoci Ústavnímu soudu, aby měl více času na rozhodování v meritorních věcech,“ řekl Pospíšil.

V roce 2008 měl Ústavní soud podle svých webových stránek rozpočet 148,6 milionu korun. O rok později to bylo 161,7 milionu. Údaje pro letošek zatím na webových stránkách soudu nejsou k dispozici. Jednání o rozpočtu na příští rok dosud neskončila.

Zuzana Kopuletá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme