Ředitelé čínských dolů musí do podzemí, aby zvýšili bezpečnost horníků

Vláda v Pekingu přichází s novým nápadem, jak zajistit bezpečnost horníků. Čínské doly jsou totiž nejnebezpečnější na světě a každoročně v nich umírají tisíce lidí. Nově tak mimo jiné hrozí ředitelům uhelných dolů pokuta ve výši 14 milionů korun. Ústřední vláda ředitelům dolů dává také nové ultimátum, svým způsobem jim doslova vzkazuje, aby riskovali životy spolu s horníky, nebo přijdou o místo a ještě jim hrozí finanční postih.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní oděvy havířů

Pracovní oděvy havířů | Foto: Jiří Hošek

Šéfové uhelných závodů totiž v budoucnu mají pravidelně sfárat do podzemí spolu s havíři, a to osmkrát až patnáctkrát za měsíc, záleží na velikosti daného dolu. V každém případě vždy na osm hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatření čínské vlády, která mají zvýšit bezpečnost v dolech, mluvil na Radiožurnálu východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Jedině tak prý podle Pekingu může skutečně dojít k zajištění větší bezpečnosti, respektive se o ní budou dotyční představitelé a majitelé více zajímat. Podobné opatření totiž bylo schváleno už před dvěma měsíci, ovšem málokdo ho dodržoval. A také tehdejší pokuta, která byla čtyřicetkrát nižší než nově schválená, se zcela minula účinkem.

Čtrnáct milionů korun, tedy pět milionů yuanů je maximální výše, kterou budou muset ředitelé a majitelé zaplatit, pokud nebudou v podzemí spolu s horníky v případě nějaké havárie. Otázkou ovšem zůstává, jak bude nové nařízení vymáháno. V Číně, zejména na provinční úrovni, je korupce součástí každodenního života a z toho plynou i obavy ze samotné kontroly nařízení centrální vlády.

Možná i z tohoto důvodu přichází toto až drastické opatření. Jeden z bývalých vysokých funkcionářů však v této souvislosti vzpomíná, jak viděl ředitele dolu brečet strachy, když se spolu s havíři musel spustit do podzemí.

Tisíce mrtvých horníků ročně

Práce v uhelných dolech zůstává v Číně, kde v tomto odvětví pracuje na pět milionů lidí, na prvním místě co se nebezpečnosti týče, přestože, alespoň podle oficiálních statistik, počet úmrtí postupně klesá.

Zatímco v roce 2003 při různých haváriích zahynulo na 6700 horníků, vloni už jen 2600. Problémem ale zůstává, že v zemi existují tisíce ilegálních dolů, které často nehody tají, takže přesné údaje neexistují. I tak jsou ale známá čísla alarmující. Čína ročně vytěží 35 procent veškerého uhlí na celém světě, podíl na počtu mrtvých horníků je však více než 80 procent.

Důležitým tématem je proto i případné odškodnění za smrt, které se má podle nového nařízení Pekingu také výrazně zvýšit. Od příštího roku bude dosahovat dvacetinásobku průměrné mzdy v daném městě.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme