Zahradník: Šance na mé zvolení ombudsmanem je

Kandidát na ombudsmana a bývalý hejtman Jihočeské kraje Jan Zahradník (ODS) věří, že před úterní volbou ombudsmana jsou šance všech kandidátů stále stejné. A to přesto, že se strany vládnoucí koalice shodly na podpoře bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník

Hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník | Foto: Josef Seifert

„Každý z kolegů v ODS má vlastní rozum. Samozřejmě jsem s kolegy z ODS měl možnost mluvit. Systém volby je takový, aby dal poslancům na výběr z více kandidátů a všichni mají šanci sněmovnu oslovit a uspět. Jsme čtyři kandidáti, pravděpodobnost je tedy pětadvacetiprocentní. A to je dobrá šance," řekl Zahradník v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je bývalý jihočeský hejtman, současný kandidát na ombudsmana Jan Zahradník.

Zahradník však neočekává, že by jej v úterním projevu před poslanci prezident Václav Klaus, který jej do funkce navrhl, explicitně podpořil.

„Myslím, že prezident má jiné věci na starosti, problémy, k nimž se chce vyjádřit, než aby se přimlouval za své kandidáty. Už jen tím, že nás jmenoval, nám vetknul určitou šanci," podotýká Zahradník.

Podle Zahradníka je současné zákonné zakotvení funkce ombudsmana odpovídající.

„Myslím, že i pravomoci jsou dobře definovány. Tento úřad má v naší soustavě naprosto plnohodnotné místo. Pan doktor Motejl nahraditelný není, taková osobnost není nahraditelná. Ale čas běží, tento úřad je třeba obsadit a musí přijít lidé, kteří na odkaz pana doktora Motejla naváží," řekl v diskusním pořadu Studio Česko Jan Zahradník.

Některém změny by přesto v případě svého zvolení ombudsmanem rád zavedl.

„Bylo by dobře funkci ombudsmana přiblížit ještě více občanům a veřejné správě na úrovni krajů a obcí. Ombudsman by měl podněty provázet i určitou radou, aby lidé v úzkých věděli, jak si počínat, jak věc dále řešit. A je třeba sledovat to, aby úřady ve stejných případech rozhodovaly vždy stejně, předvídatelně," dodal Zahradník.

Ondřej Černý, Marián Vojtek, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme