Česko chce upozornit EU na elektrické přepětí z Německa

Elektrické přepětí přicházející z Německa se může řešit na půdě Evropské unie. Na neformální schůzce ministrů průmyslu a energetiky v Bruselu se totiž bude mluvit o bezpečném propojování a provozování evropských energetických sítí. Z Německa k nám doléhá přepětí hlavně kvůli nadprodukci v tamních větrných elektrárnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna | Foto: Comstock Images

K upozornění na problém přepětí na německé straně bude mít česká delegace v čele s ministrem Martinem Kocourkem na schůzce v Bruselu možnost. Podle náměstka pro energetiku Tomáše Hünera ji také využije. Už dvakrát nám totiž kvůli přepětí z Německa hrozil blackout, tedy odpojení české přenosové sítě od zbytku soustavy. Podobným problémům čelilo i Polsko.

V současné době se staví obranné opatření proti přepětí na polské straně. Tím můžeme očekávat daleko těžší a vážnější problémy mezi Německem a Českou republikou.

To nás možná podle náměstka Hünera donutí postavit také svoji obranu proti přepětí. To ale protiřečí tomu, že by se evropský trh s energií měl otevírat, než aby mu bránily technické překážky.

Pavel Novák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme