Poslanci mohou vrátit do hry o veřejné zakázky firmy s akciemi na majitele

Sněmovna by dnes měla projednat novelu zákona o veřejných zakázkách. Zmizet by z ní měl paragraf, podle kterého se o tyto zakázky nesmí ucházet firmy s akciemi na majitele. Změnu, kterou prosadila minulá sněmovna, chtějí z normy odstranit poslankyně Věcí veřejných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

„Novela má jenom napravit chybu, která se stala ke konci legislativního procesu při přijetí poslední novely zákona o veřejných zakázkách, kdy se do seznamu kvalifikačních předpokladů dostaly věci, jako že se nesmí veřejných zakázek účastnit firmy s akciemi na majitele, což je samozřejmě také něco, co je pro nás velkým tématem, nicméně to v tuto chvíli nepatří do kvalifikačních předpokladů a Česká republika by se mohla kvůli rozporu s evropským právem dostat do velkých potíží a čelit i případným arbitrážím,“ vysvětlila jedna z autorek návrhu Karolina Peake.

S tím nesouhlasí sociální demokraté. Podle poslance Jeronýma Tejce by se dala situace řešit jinak: „Je určitým paradoxem, že zrovna poslankyně strany Věci veřejné, které před volbami hlásaly, že se budou snažit ztransparentnit veřejné zakázky, předkládají novelu zákona, která má tuto transparentnost úplně odstranit.“

„Jsme přesvědčeni, že je potřeba napravovat chyby, které způsobila ODS svým pozměňovacím návrhem, nicméně měl by být nahrazen něčím pozitivním, ne pouhým odstraněním této věci. My trváme na tom, že jedním z pozitiv by mohla být dohoda politických stran na zákazu akcií na majitele v celém českém právním řádu, a to by jistě bylo řešení i z této situace,“ vysvětluje Tejc.

Podle programového prohlášení vlády by se ale měly v budoucnu o veřejné zakázky ucházet právě jen firmy s jasnou vlastnickou strukturou. Řešení by měla najít velká novela zákona o veřejných zakázkách, na které se už pracuje. Hotová by měla být v polovině příštího roku.

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme