Bílý dům navrhuje další investice na podporu zaměstnanosti

Americký prezident Obama chce podpořit ekonomiku investicemi do dopravní infrastruktury. Jeho vláda navrhuje věnovat 50 miliard dolarů na opravu silnic, stavbu železničních rychlotratí a rekonstrukci letištních ranvejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama.

Americký prezident Barack Obama. | Foto: Tomáš Adamec

„Oznamuji nový plán na rekonstrukci a modernizaci amerických silnic, železnic a ranvejí,“ prohlásil prezident Barack Obama v projevu při oslavách amerického svátku práce. „Chci, aby měla Amerika nejlepší infrastrukturu na světě,“ dodal šéf Bílého domu v Milwaukee ve státě Wisconsin.

Své posluchače pak ujišťoval, že bude dál bojovat za zlepšení ekonomické situace a snížení nezaměstnanosti, která se pořád pohybuje kolem 9 a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka o ekonomických záměrech Bílého domu

Padesát miliard

Vláda chce na nové investice do dopravní infrastruktury dát 50 miliard dolarů. Potřebuje k tomu souhlas Kongresu. Pokud ho dostane, mělo by se v příštích 6 letech ve Spojených státech opravit 250 tisíc kilometrů silnic, rekonstruovat nebo nově postavit 6,5 tisíce kilometrů železnic a obnovit 250 kilometrů přistávacích ranvejí na amerických letištích.

Je to jeden z několika kroků, které má Bílý dům postupně oznamovat v tomto týdnu. Dalším bude mimo jiné podle listu Wall Street Journal návrh na daňové odpisy pro velké podniky na peníze, které investují do nového zařízení a moderních technologií.

Někteří ekonomové citovaní v americkém tisku jsou k novým iniciativám vstřícní a považují je za krok správným směrem. Jiní pochybují o jejich dlouhodobém účinku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsou pro Američany silnice politickým tématem, nebo spíš jde o pracovní místa, která díky novostavbám vzniknou? Na Rádiu Česko jsme se zeptali politologa Kryštofa Kozáka.

Většina komentářů se v každém případě shoduje v tom, že se americká vláda musí snažit udržet na ekonomické frontě iniciativu. Pokud se bude nezaměstnanost ve Spojených státech pohybovat dál nad devíti procenty, bude pro prezidenta Obamu velmi těžké přesvědčit voliče, že je jeho ekonomická politika úspěšná.

S tím souhlasí také politolog Kryštof Kozák. Jak uvedl na Rádiu Česko, prezident Obama hledá nějaké prostředky, aby ještě před podzimními volbami ujistil voliče, že současná velice vysoká nezaměstnanost je jeho politická priorita. „A právě tyto iniciativy směřující k vylepšení transportní infrastruktury by měly v tomto velmi pomoci,“ řekl.

Volby podle něj budou tentokrát velmi napínavé. Připomněl, že přestože se Obamovi podařilo prosadit některé klíčové iniciativy, jako reformu zdravotnictví či reformu finančního sektoru, tak se nepodařilo zaměstnat všechny lidi, kteří byli propuštěni v rámci ekonomické krize.

„Spousta Američanů si proto myslí, že Obama na té ekonomické frontě úplně nenaplnil jejich očekávání,“ dodal.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme