Dopravu ve Francii omezuje stávka

Ve velkých francouzských městech bude dnes asi nejjistějším dopravním prostředkem kolo. Chystá se velká stávka, která se dotkne zejména osobní dopravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak TGV

Vlak TGV | Foto: Jan Rosenauer

Francie je zemí dobrého vína, jídla – a stávek. I když to Francouzi neradi slyší. Na dnešek odbory vyzvaly k protestu proti důchodové reformě, kterou začíná projednávat tamní Parlament.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávku popisuje přímo z Paříže Jan Pokorný

Zpravodaj Českého rozhlasu Jan Pokorný přímo z Paříže připomíná, že komplikace budou mít zejména turisté, protože mnohé informace jsou pouze ve francouzštině.

V Paříží nemá z obou hlavních letišť odletět asi 25 procent letadel. Už od večera nejezdily vlaky, všechny spoje kromě mezinárodních jsou velmi redukované. a u spojů TGV jezdí dvě soupravy z pěti.

Prezident Sarkozy už při nástupu do funkce chtěl prosadit zákon o fungování dopravy v době stávky, ale tisk zjišťuje, že opatření jsou prakticky nevymahatelná.

Stávkující protestují proti prodlužování věku při odchodu do důchodu. Dolní hranice odchodu má být v 62 letech.

Milan Kopp, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme