Putin nevyloučil možnost další prezidentské kandidatury

V Rusku sílí spekulace o tom, kdo ze dvoučlenného prezidentsko-premiérského tandemu bude kandidovat na prezidentský úřad v roce 2012. Premiér Vladimir Putin znovu naznačil možnost, že by se voleb mohl zúčastnit. Pozorovatelé mají za to, že by mu takový krok téměř jistě přinesl další roky v čele Kremlu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladiimír Putin

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

Ruský premiér Vladimir Putin se podle svých slov ještě definitivně nerozhodnul, jestli o prezidentský úřad v roce 2012 bude usilovat.

Připomněl ale amerického prezidenta Franklina Roosevelta, který v čele Spojených států stál legálně po čtyři funkční období. Putin to prohlásil v Soči během setkání Valdajského klubu, který seskupuje odborníky zabývající se Ruskem.

Ruský premiér se zároveň zavázal, že ani on ani jeho kolega ve vládním tandemu prezident Dmitrij Meděvděv nepodniknou žádné kroky v rozporu s ruskou ústavou.

Ta Vladimiru Putinovi po dvou funkčních obdobích v Kremlu v roce 2008 znemožnila potřetí usilovat o křeslo prezidenta. V roce 2012 ale současný ruský premiér kandidovat opět může.

Prezident Dmitrij Medvěděv, kterého jako svého následníka vybral sám Vladimir Putin, na konci roku 2008 ústavu změnil. Po příštích volbách v roce 2012 by funkční období mělo trvat namísto čtyř celých šest let.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme