Chceme velkou novelu zákona o veřejných zakázkách, říká Peake

Poslanci dnes mají na mimořádné schůzi jednat o návrhu, který ruší zákaz přístupu firem s akciemi na doručitele k veřejným zakázkám. Toto pravidlo zavedla na sklonku svého funkčního období minulá sněmovna, když schválila trojici paragrafů, které mají zabránit, aby se firmy s anonymními akciemi ucházely o veřejné zakázky. Platit mělo začít už 15. září. Teď ale může být všechno jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Peake z Věcí veřejných

Karolína Peake z Věcí veřejných | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Karolína Peake společně s Kristýnou Kočí z Věcí veřejných (VV) navrhují opatření v zákoně o veřejných zakázkách zrušit, a to ještě předtím, než vůbec začnou platit. Pokud pro jejich návrh poslanci zvednou ruku, dál se do tendrů budou moci hlásit firmy s neprůhlednou majetkovou strukturou. Věci veřejných přitom mají v programu boj proti korupci a netransparentnosti při veřejných zakázkách.

„Také se mi nelíbilo, že zrovna Věci veřejné mají tento návrh podávat. Ale každý, kdo rozumí zákonu o veřejných zakázkách, náš návrh pochopí. Problém je v tom, že ten zákaz se dostal přímo do paragrafu kvalifikačních předpokladů pro účastníka v zadávacím řízení, což je v rozporu s evropským právem,“ vysvětlila Karolína Peake.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karolína Peake mluvila v Ranním interview Radiožurnálu

Pokud je tedy nějaká firma založená podle práva v některé zemi EU, může se podle evropského práva účastnit veřejné zakázky v kterékoliv zemi EU. „My jsme však tímto ustanovením trh uzavřeli a mohli bychom čelit sankcím EU,“ doplnila.

Peake však tvrdí, že Věci veřejné dál chtějí rozkrývat vlastnictví firem ucházejících se o veřejné zakázky.

„Tato věc ale nepatří do kvalifikačních předpokladů, což je ustanovení, které by mělo být stejné ve všech zemích EU. Takový požadavek ale může přijít ve chvíli, kdy se má podepisovat smlouva. Podmínkou pro její podpis může být kompletní rozkrytí vlastnické struktury,“ řekla.

Zákon o veřejných zakázkách je podle ní tak komplexní právní úpravou, že není možné ho flikovat, což se stalo na konci minulého volebního období. V tuto chvíli už její strana prý připravuje komplexní velkou novelu celého zákona o veřejných zakázkách i ostatních zákonů, které s veřejným zadáváním souvisejí. Věci Veřejné na tom spolupracují s ostatními politickými stranami, ale třeba i s platformou pro transparentní veřejné zakázky.

VV projednají i Humlovu kauzu

„První balíček bude hotový předpokládám ještě do konce tohoto roku. To by měly být technické parametry, které jsou zcela jasné. A možná by se nám mohlo podařit toto předložit spolu s novelou, která má transponovat část evropského práva. V legislativním programu má nicméně velikou novelu ministerstvo pro místní rozvoj v první polovině příštího roku,“ připomněla Peake.

Před začátkem dnešní schůze by se měl také sejít poslanecký klub VV. Má řešit kauzu kolegy Stanislava Humla, který vypověděl smlouvu, kterou se členové strany zavázali hlasovat pod hrozbou pokuty s ostatními členy klubu.

„Netuším, jakým směrem se jednání na klubu povede. Rozhodně tam nejdu jako místopředsedkyně strany s rozhodnutím, že by pan poslanec měl být vyloučen z klubu. Smlouvu považuji spíše za gentlemanskou dohodu mezi poslancem a stranou Jak si to vše vyříkáme, to teprve uvidíme. Ale nelíbí se mi posílat si vzkazy přes media,“ postěžovala si Peake.

Smlouvu podle ní ještě nemají asi dva nebo tři poslanci. „Předpokládám, že dojde k určité harmonizaci uvnitř klubu. Všichni zároveň podepisujeme dodatky ke smlouvě, ve kterém jasně deklarujeme, že ústavu považujeme za předpis nadřazený této smlouvě,“ dodala místopředsedkyně strany.

Martin Drtina, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme