Odbory předloží vlastní návrh odměňování za práci

Až do pozdních večerních hodin se protáhlo jednání mezi vládou a odbory o změnách v platových tarifech, se kterými v rámci úsporných kroků přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí. A skončilo - jak známo ze zpráv - bez dohody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS | Foto: Tomáš Adamec

Návrh počítá se zjednodušením současných tabulek do jedné a s tím, že se zruší mzda podle odpracované praxe. Tahle změna systému by podle odborářů pro některé zaměstnance znamenala pokles platu až o čtyřicet procent. Plánují demonstraci na 21. září. Premiér Petr Nečas ale zdůraznil, že kabinet neustoupí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil ve Světě o osmé Rádia Česko

Odbory nicméně chystají vlastní návrh, jak ušetřit vládou požadovaných deset procent v rámci stávajícího systému. Předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil ve Světě o osmé Rádia Česko poznamenal, že to, co se událo v roce 2007 snížilo příjmy státního rozpočtu zhruba o 80 miliard korun.

Odměny pro mladé a nízkotarifní

„Druhá věc je, že nesouhlasím s jedinou tabulkou a měl by zůstat stávající systém,“ upozornil Zavadil. „Pokusíme se dvě věci - které se týkají mladých a odměňování v nízkých tarifech řešit jiným způsobem tak, aby stávající systém byl zachován.

Jaromír Drábek, ministr práce, na druhou stranu počítá s možností zvýšení stropů osobního ohodnocení na dvojnásobek, což by mohlo umožnit zaměstnavatelům líp ocenit ty výkonnější proti méně výkonným.

„Domnívám se, že lidé pracují naplno a dobře - a pokud, už dávno se s nimi rozloučit,“ připomněl Zavadil. „“Lidé léty nabírají zkušenosti a nevidíme, důvod, proč by za to neměli být odměňováni.“ Vyjádřil obavy z toho, že by subjektivní rozhodování o odměňování mohlo vést ke klientelismu.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme