Mozek švábů jako zdroj nových antibiotik

Šváby vnímáme jako zdravotní riziko a nedej bože, kdyby se nějaký vyskytl v nemocnici. Trochu paradoxní proto je, že právě švábí mozek by nás mohl uchránit před nákazou rezistentními nemocničními bakteriemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šváb americký (Periplaneta americana)

Šváb americký (Periplaneta americana) | Foto: Creative Commons, Gary Alpert

Stejně jako pro jiné živočichy, i pro hmyz je mozek zcela nepostradatelný orgán. K tomu si musíme připočíst skutečnost, že hmyz často žije ve velmi znečištěném prostředí s mnoha patogenními bakteriemi. A co je potom logičtější než to, že švábi a další hmyz svůj cenný mozek neustále chrání vysoce účinnými antibiotiky?

Simon Lee z Nottinghamské univerzity testoval antibakteriální účinky extraktů z mozku švábů a kobylek. Našel devět různých sloučenin, které hubí patogenní kmeny bakterií Escherichia coli. Dalších sedm sloučenin si zase poradí s nesmírně odolným stafylokokem MRSA (Meticillin-resistant Staphylococcus aureus), který způsobuje nebezpečné "nemocniční" infekce. Dávka antibiotik z hmyzího mozku zahubila přes 90 % bakterií, ale lidské buňky zůstaly zcela nepoškozené. Extrakty z jiných částí hmyzích těl takové antibiotické účinky neměly.

Simon Lee a jeho kolegové teď antibiotika dále zkoumají. Předpokládají, že jde o látky proteinové povahy, protože jejich funkci zablokovaly enzymy, které proteiny rozkládají. Za jak dlouho bychom se mohli dočkat hmyzích antibiotik, zatím není jasné. Dobrá zpráva však je, že na rozdíl od jiných zdrojů nových účinných antibiotik – kupříkladu ohrožených žab – nám švábi hned tak nevymřou.

Zdroj: Society for General Microbiology.

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme