Vedení nemocnice Na Bulovce obešlo při výběru právních kanceláří zákon

Vedení Fakultní nemocnice Na Bulovce obchází zákon. Její ředitelka Kateřina Toběrná zadala zakázky na právní služby bez výběrového řízení. Šéfka nemocnice netransparentnost popírá, protože jako krizová manažerka musela jednat v tísni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fakultní nemocnice Na Bulovce

Fakultní nemocnice Na Bulovce | Foto: Tomáš Adamec

Bez výběrového řízení si tu přišla na své právní kancelář Šachta a partners. Podobně začala pro nemocnici pracovat kancelář ředitelčiny známé advokátky Evy Krtičkové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení nemocnice Na Bulovce obešlo při výběru právních kanceláří zákon. Více v reportáži Petra Sehnoutky

„Dostala jsem na ně doporučení, jakože jsou v této oblasti dobří. A vám to přijde divné?“ odpověděla ředitelka nemocnice Kateřina Toběrná na dotaz Radiožurnálu, proč zadala zakázky na právní služby právě těmto kancelářím.

Zvláštní to je především proto, že například advokátní kancelář Šachta a partners pro ředitelku Toběrnou odvedla práci v hodnotě vyšší než dva miliony korun. Zákon v takovém případě hovoří jasně.

„Nemocnice by přitom měla postupovat podle zákona o veřejných zakázkách, pokud hodnota plnění přesáhne dva miliony korun,“ upozorňuje právník Petr Jansa z Transparency International.

Advokátní kancelář získala stejně i zakázku pro Homolku

Obě kanceláře ale v nemocnici fungují bez výběrového řízení už rok. Advokátní kancelář Šachta a partners přitom stejným způsobem získala zakázku na právní zastupování i v další pražské nemocnici Na Homolce, kde na pozici náměstka ředitele pracuje manžel Kateřiny Toběrné.

A jak vysvětluje rozpor se zákonem sama ředitelka? „Já musím řešit hlavně aktuální situace tady, takže jim nemůžu říct, že teďka vás vyhazuju, protože jste si to odpracovali a já vás teďka tady nemůžu mít. Já jejich činnost potřebuji, aby mi to tady vykazovali,“ uvedla Toběrná.

Na další dotazy Radiožurnálu, především kolik přesně právníkům zaplatila, ředitelka odpovědět nechtěla. Na webových stránkách nemocnice posléze oznámila, že nakonec výběrové řízení na právní kancelář vypíše v nejbližších dnech. To samé slíbila i nemocnice Na Homolce.

Martin Hromádka, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme