Otakara Motejla nahradí ve funkci ombudsmana Pavel Varvařovský

Historicky druhým ombudsmanem bude bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský. Dnes ho zvolili poslanci. Ve druhém kole volby porazil prezidentského kandidáta Johna Boka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ombudsman Pavel Varvařovský

Nový ombudsman Pavel Varvařovský | Zdroj: ČTK

Varvařovský chce pravomoc ombudsmana rozšířit o možnost navrhovat zrušení zákonů u Ústavního soudu. Teď se chce ale především seznamit s novým úřadem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový ombudsman Pavel Varvařovský

„Já jsem nikdy takovému velkému týmu nešéfoval, ale jakéhosi malého šéfa jsem dělal. Nejlepší šéf je takový, který umí vybrat lidi, kteří vědí, co je třeba udělat a má v sobě tolik síly, se jim do toho zbytečně neplést. Svou roli spíš vidím v právní osvětě,“ řekl Varvařovský. Rozhodnutí přijmout kandidaturu pro něj prý nebylo jednoduché.

„Velice dlouho jsem váhal, než jsem se do té anabáze pustil. Dostali mě ti, kteří znali doktora Motejla i mně a říkali mi nevzdávej to, Ota by byl rád. Budu se snažit být o trochu mladší doktor Motejl,“ prohlásil Varvařovský.

Rozhodly hlasy koalice

Volba sice byla tajná, dá se ale předpokládat, že Varvařovskému dali hlas koaliční poslanci. Na jeho jméně se totiž shodli už minulý týden na jednání K9 lídři ODS, TOP09 a věcí veřejných.

Poslanci ČSSD a KSČM předem avizovali, že z nominovaných kandidátů na ombudsmana nebude mít jejich podporu žádný. Všichni jsou prý pravicově orientovaní.

V prvním kole z volby vypadli další senátní kandidát předseda židovské obce František Bányai a nominant Hradu bývalý hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník.

Varvařovský se funkce veřejného ochránce práv ujme složením slibu do rukou předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové. Má na to ze zákona deset dní.

Nezávislý člověk, dobrý řečník

Podle předsedkyně Českého helsinského výboru Anny Šabatové poslanci vybrali dobře. Varvařovský prý má dost předpokladů, aby zastával tento úřad přinejmenším stejně kvalifikovaně jako Otakar Motejl.

„Instituce už nutně potřebovala, aby byla spojená s konkrétním jménem. Instituce ombudsmana stojí a padá s osobností, která je v jejím čele,“ zdůraznila Šabatová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová

Varvařovský má podle ní předpoklady nejen navázat na práci svého předchůdce, ale i přinést něco nového. „Je odborník na správní právo a ústavní právo. Tyto dvě oblasti jsou přitom pro instituci veřejného ochránce práv naprosto klíčové,“ tvrdí Šabatová.

Bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv také vyzdvihla, že nový ombudsman je nezávislý člověk, dobrý vyjednavač a také dobrý řečník.

„Například doktor Motejl nechodil často do sněmovny a já si myslím, že je nutné komunikovat s poslanci, protože ombudsman může vyjednat prosazení důležitých zákonů. On může sněmovnu kdykoli požádat a poslanci ho musejí nechat promluvit a to je kompetence, kterou Varvařovský může jako dobrý řečník výborně využít,“ myslí si Anna Šabatová.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme