V německých školách by se mohl povinně učit islám

Výuku islámu do německých škol chce zavést německý ministr vnitra. Bude podle něj lepší, když náboženské vzdělání muslimských dětí vezme do rukou stát. V souvislosti s velmi kontroverzními výroky člena vedení centrální banky Sarrazina se nyní u našich západních sousedů bouřlivě debatuje o integraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modlitba něměckých muslimů

Modlitba něměckých muslimů | Foto: Jiří Hošek

S vydáním knihy Německo se zničí samo se v Německu rozpoutala bouřlivá debata. Právě výuka islámu ve školách by podle ministra vnitra mohla přispět k tomu, aby imigranti měli pocit, že jim německá společnost vychází vstříc a zároveň by výuka byla pod kontrolou, na rozdíl od přednášek v mešitách.

Vláda vidí v přednáškách imámů nebezpečí v podobě možného předávání idejí islamistického extremistmu mladým muslimům, jako se to dělo v dnes už zavřené mešitě v Hamburku.

Výuka náboženství je v Německu zakotvena v ústavě, zatím se ale vyučuje pouze křesťanství a od roku 2003 judaismus. Návrh výuky islámu se objevil už před pár lety a existují dokonce pilotní projekty, jak dostat výuku islámu, samozřejmě v němčině, z mešit do škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Stejskalová popisuje integrační problémy v Německu v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Návrh ale pravděpodobně většina Němců nepřijme. Právě v souvislosti s výroky kontroverzního Thilo Sarrazina se ukázalo, že s jeho tezemi souhlasí polovina Němců.

Řada lidí má pocit, že minorita si klade stále větší podmínky, a že se stále více ustupuje požadavkům muslimů.

Na plaveckých stadionech jsou například vyhrazeny koupací dny pouze pro muslimské ženy, pouze s ženským dozorem. Z mnoha nemocnic a škol zmizely kříže a v továrnách a veřejných budovách byly zřízeny zvláštní modlitební místnosti pro muslimy. Muslimští rodiče odmítají posílat své dcery na školní výlety a podobně.

V Německu se v poslední době debatuje o tom, že by například ten, kdo bere sociální dávky a podpory, musel povinně navštěvovat německé kurzy, což se dnes děje pouze dobrovolně. Sankce by se mohly týkat i rodičů, kteří odmítají se školou spolupracovat.

Klára Stejskalová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme