Kdo získá titul Evropské město kultury? Ostrava nebo Plzeň?

Už za několik hodin se rozhodne, které české město se v roce 2015 zapíše na mapu kulturní Evropy. Mezinárodní 13členná porota volí mezi Ostravou a Plzní. Jde o hodně: o prestiž i miliardové dotace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vilová zástavba

Vilová zástavba | Foto: Jan Rosenauer

Evropské město kultury pro rok 2015 od rána vybírá komise a rozhodne mezi Ostravou a Plzní. Obě města čeká půlhodinová prezentace a pak mají porotci hodinu na dotazy. Komise odborníků už v obou městech byla - tento týden v pondělí a úterý.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ranním interview Radiožurnálu obhajovali svá města primátor Plzně Pavel Rödl a ředitel projektu Ostrava 2015 Čestmír Kopecký

Moravskoslezská metropole zatím do kandidatury investovala 70 milionů. Jedním z hlavních bodů ostravské přihlášky je proměna Černé louky na novou, převážně kulturní čtvrť. Vedení města chce v projektu pokračovat, i kdyby Ostrava neuspěla.

Primátor Ostravy přiznává, že rozhodnutí mezinárodní poroty bude sledovat s napětím:

Železárny | Foto: Comstock Images

„Tak nervózní jsem doposud, co jsem na městě, nebyl. Je to skutečně významný prvek z hlediska architektonické schopnosti dostavět město, které bylo roky zanedbáváno. Dostavět ho způsobem, který bude ve světě naprosto ojedinělý a který ho posune mezi nejvýznamnější evropská města z hlediska architektury. Taková příležitost se v životě města málokdy opakuje.“

Všechna města, která měla titul Evropské hlavní město kultury v minulosti, získala přes tuto soutěž přístup k evropským a státním penězům.

Představitelé měst v Ranním interview

Primátor města Plzeň Pavel Rödl v Ranním interview Radiožurnálu řekl, že Plzeň by si titul zasloužila za svou proměnu. „Projektů, které bychom chtěli udělat je mnoho. Chtěli bychom rekonstruovat bývalá kasárna, před tím pivovar a spoustu akcí rádi povýšili na další úroveň.“ Podle jeho názoru by ocenění zvýšilo turistický ruch, příjem městské pokladny a sloužilo by zpětně lidem.

Pivovar | Foto: Tomáš Adamec

Ředitel projektu Ostrava 2015 Čestmír Kopecký zas vyzdvihl Ostravu, protože se ještě nepřeměnila z industriálního na postindustriální město a přitom udělala velký skok. „Ještě nemá ideální životní prostředí a titul by jí pomohl k tomu vyrovnat se ostatním městům. Navíc má svou vlastní kulturu a nemusí ji jinde nakupovat a dovážet.“

Třináct odborníků

Vítěze, který může získat peníze z Evropské unie a zviditelní se ve světě, vybere komise 13 odborníků. V komisi je například ředitel Národního muzea Praha Michal Lukeš, ředitel Pražského jara Roman Bělor i historička umění Eliška Fučíková. Vybraní odborníci pocházejí a pracují v Praze.

Jako členové komise nemohou před jednáním dávat žádné informace a tak se musíme spokojit s ubezpečení ministerstva kultury o tom, že porotci nesmějí soukromě preferovat ani jedno místo.

Všechna města, která měla titul Evropské hlavní město kultury v minulosti, získala přes tuto soutěž přístup k evropským a státním penězům.

Milan Kopp, Michaela Vetešková, Silvie Mikulcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme