Nezaměstnanost v srpnu klesla o 0,1 bodu. Ekonomika roste

Nezaměstnanost v České republice v srpnu proti předchozímu měsíci klesla o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. Pracovní úřady tak ke konci osmého měsíce registrovaly 501.494 uchazečů o zaměstnání, což je o 3790 méně než v červenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl počet nezaměstnaných o 7743. Informovalo o tom dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Na jedno volné pracovní místo tak v současné době připadá v průměru 13,7 uchazeče. Nejméně lidí bez práce je tradičně v Praze, nejvíc v Ústeckém kraji. Tam nezaměstnanost poprvé v tomto roce klesla pod hranici 13 procent.

Pokles zaznamenalo 60 pracovních úřadů, naproti tomu 16 hlásilo zvýšení. Mezi nimi je Praha, kde míra nezaměstnanosti v srpnu podruhé za sebou vzrostla, a to na víc než 4 procenta. Další vývoj nezaměstnanosti v Česku analytik Jiří Šimek ze skupiny Citfin nijak optimisticky nevidí:

„Nepředpokládáme, že by v dalších měsících nezaměstnanost dál výrazně klesala, i když neočekáváme ani dramatický nárůst. Nicméně sezónní faktory budou působit proti jejímu snižování a ke konci roku se nezaměstnanost může vrátit nad 9 procent,“ míní Šimek.

Ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procent

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Tomáš Volf ocenil rostoucí spotřebu domácností

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta, když předběžně se uváděl růst o 0,8 procenta. K růstu HDP přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, dopravy a podnikatelských služeb.

České domácnosti začaly víc utrácet

Spotřebou domácnosti přispěly k růstu české ekonomiky. Podle analytika Tomáše Volfa ze skupiny Citfin hrubý domácí produkt vzrostl o víc než se čekalo hlavně díky zlepšení hospodářské situace v Německu.

„Také velmi pozitivní je, že se oživila spotřeba domácností. Ta totiž v předchozích měsících a kvartálech byla spíše v červených číslech. V druhém kvartálu poskočila o 0,8 procenta. Znamená to, že se domácnosti přestávají obávat o své budoucí příjmy, dál zvyšují svou spotřebu, což samozřejmě přispívá k celkovém růstu české ekonomiky,“ pochvaluje si Volf.

Otázkou je udržitelnost

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš ve Světě o jedné uznal, že růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí sice akceleroval, avšak ještě se nedá usuzovat na udržitelnost tohoto trendu. „Příjemně mě překvapila rostoucí spotřeba domácností.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner zas ve Světě o jedné

„U útrat domácností jsme si už sáhly na dno a uvidíme v nastávajících kvartálech velmi opatrnou dynamiku, kterou bude svazovat vysoká nezaměstnanost. Vyšší riziko vidím v zahraniční poptávce a tam se bojím výraznějšího zpomalení Německa v závěru tohoto roku, které může mít v roce 2011 výraznější dopady u nás,“ míní Bureš.

Analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner zas ve Světě o jedné potvrdil, že ekonomika roste už čtvrtý měsíc po sobě. „Považujeme to za výsledek úspěšného vývoje v průmyslových odvětvích. Zároveň ale upozorňujeme, že jde o růsty ve srovnání s loňskou velmi nízkou základnou.“

Připomněl, že nyní se těší rostoucímu počtu zakázek exportní odvětví, podobně se zpožděním i strojírenství. „Na druhé straně zůstávají odvětví, které měla strukturální těžkosti už v minulosti, například textilní průmysl.“

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme