Česká ekonomika roste. Vládní škrty její tempo neohrozí

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně posílila o 2,4 procenta. Nezaměstnanost se v srpnu snížila o desetinu, konkrétně na 8,6 procenta. Vyplývá to ze zveřejněných statistik, které jsou ale obecně příznivější, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Ekonomové dosud počítali s růstem HDP o 2,2 procenta, který nahlásil statistický úřad v rámci svého srpnového odhadu. Co se nezaměstnanosti týče, vzhledem k ukončení sezónních prací se čekalo její mírné zvýšení nebo stagnace.

Aktuální statistiky tak naznačily, že oživení domácí ekonomiky sice pokračuje, ale bude pomalé a nelehké, což potvrdil ve vysílání Rádia Česko i ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst české ekonomiky. Téma pro ekonoma ING Commercial Banking Vojtěcha Bendu.

„Je třeba si uvědomit, že česká ekonomika se ještě stále vzpamatovává z poměrně hluboké recese. Z tohoto pohledu jsou zveřejněná čísla nepochybně pozitivní,“ řekl Benda a dodal:

„Ze statistiky je zřejmé, že hnacím motorem růstu ekonomiky bude v následujícím kvartálu spotřeba domácností. Na druhou stranu slabá investiční poptávka by mohla avizovaný růst zase brzdit.“

Výdajové škrty

Otázkou je, jak velkou roli bude hrát napříště snaha vlády seškrtat některé výdaje a zda nehrozí, že společně s ochlazením, které se čeká v Americe i v Evropě, tento záměr domácí ekonomiku přiškrtí. Podle Bendy ale nelze brát například americký trend dogmaticky.

„Ekonomiku nelze brát jako součet čísel. Například právě USA napumpovala do té své závratné prostředky a kýžený efekt se nedostavil. Nebo alespoň ne takový. To dokazuje, že ekonomika je proti samotným státním výdajům imunní. Naopak seškrtání výdajů a šetření může mít dlouhodobě pozitivní efekt, jelikož je to dobrý signál pro investory ohledně směřování státního rozpočtu. I přes snížení vládních výdajů tak můžeme reflektovat růst soukromých komponentů HDP,“ řekl Benda.

Úsporná opatření na výdajové straně státního rozpočtu se mohou pozitivně promítnout i na chování bankovních domů.

„Tím, že nemusí kupovat tak velké množství státních dluhopisů, mají víc prostředků pro soukromé investory, aby jim za výhodnější podmínky půjčovaly,“ uzavřel Benda.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme