CIA čelí v Polsku další aféře. Je podezřelá z mučení

Agenti CIA prý mučili muže podezřelého z terorismu v tajném vězení v Polsku. S takovou informací dnes přišla agentura AP, která se odvolává na zprávu generálního inspektora americké Ústřední zpravodajské služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nábojnice

nábojnice | Foto: Jan Rosenauer

V tajném vězení v Polsku měla americká CIA mučit muže egyptské národnosti, který byl podezřelý z útoku na americký křižník USS Cole v roce 2000 v Jemenu.

Podle agentury AP měl být zadržený muž převezen v prosinci 2002 do utajovaného vězení na polském území. Dva agenti americké tajné služby měli při výslechu používat zakázané brutální metody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti případu přiblížil v Ozvěnách dne varšavský zpravodaj ČRO Petr Vavrouška.

Podle zprávy hlavního inspektora CIA měli simulovat zabití muže, měli mu přikládat k hlavě odjištěnou pistoli nebo elektrickou vrtačku. Výslechy podezřelého měly v Polsku trvat až do ledna 2003.

O tajných vězeních Spojených států v Evropě se začalo mluvit v roce 2005, kdy se na veřejnost dostaly zprávy o takových zařízeních v Rumunsku a právě v Polsku. Polsko sice nikdy existenci tajných vězení CIA nepřiznalo, ale polská média už řadu let tvrdí, že o tom tehdejší politické špičky věděli.

Jak v Ozvěnách dne přiblížil varšavský zpravodaj ČRo Petr Vavrouška, dvě mezinárodní organizace pro lidská práva letos ve Varšavě potvrdily, že v Polsku přistávala letadla CIA.

„Ony získaly oficiální letové záznamy, kde zjistily, že polské úřady společně se CIA ‘falšovaly‘ oficiální místo přistání. Uváděly Varšavu, stroje přitom mířily na vojenské letiště. To napovídá, že tam bylo i tajné vězení k výslechu osob podezřelých z terorismu. Ale oficiálně o tom zatím nepadlo ani slovo,“ dodal.

Co se týče reakce polské politické scény na nejnovější zprávu agentury AP, premiér Donald Tusk podle zpravodaje řekl, že existenci vězení prošetřuje prokuratura on musí být v této záležitosti velmi diskrétní.

„Jiní politici tvrdí, že mučení na polském území nevěří, ale že se vše musí prošetřit. Bývalý prezident Kwaśniewski nedávno přiznal, že Polsko s tajnou službou USA spolupracovalo, ale existenci vězení popírá,“ řekl zpravodaj. Dodal, že varšavská prokuratura kauzu vězení CIA zkoumá dva roky a případ podléhá státnímu tajemství.

Milan Kopp, Petr Vavrouška, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme