Titul Evropské město kultury zúročil rakouský Linec několikanásobně

Dnes se rozhodne, komu připadne titul Evropské město kultury v roce 2015. Ve hře jsou i česká města Ostrava a Plzeň. Čerstvou zkušenost má ale rakouský Linec, průmyslová regionální metropole Horního Rakouska, která byla Evropským městem kultury vloni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí v Linzi

Náměstí v Linzi | Foto: Jan Rosenauer

Linec se dlouhodobě snažil o profilaci města coby kulturní metropole regionu. Radní stála zmíněná ‘přestavba‘ přes 70 miliónů eur, nicméně návratnost investice byla podle představitelů radnice několikanásobně vyšší. Jen v roce 2009 navštívilo Linec 9 miliónů turistů.

„Z dnešního pohledu navíc celý projekt pomohl městu zmírnit dopady hospodářské krize,“ uvedla v Ozvěnách dne spolupracovnice ČRo v Rakousku Marie Woodhams.

Přehrát

00:00 / 00:00

Linec - Evropské město kultury pro rok 2009. Téma pro spolupracovnici ČRo v Rakousku Marii Woodhamsovou.

Že Linec v uplynulém roce doslova žil kulturou, dokazuje i výčet akcí a událostí, které se v rámci projektu Evropské město kultury konaly. Například na pořádání a instalaci nejrůznějších výstav a expozic se podílelo zhruba 30 muzeí, které městu zapůjčily své exponáty. Velký úspěch rovněž sklidila výstava Vůdcovo hlavní město kultury, která se zaměřila na někdejší plány Adolfa Hitlera přeměnit město na kulturní baštu.

Hornorakouská metropole navíc žila mnoha koncerty, a to například na plovoucí hladině Dunaje.

Marie Woodhamsová, Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme