Protipirátští specialisté zamířili na koleje ČVUT

Policejní týmy podnikají napříč Evropou nový zátah proti počítačovým pirátům, kteří nelegálně distribuují filmy. Akce probíhá ve čtrnácti zemích a nevyhne se ani České republice. Podle policejní mluvčí se včerejší prohlídky zaměřily na vysokoškolské koleje ČVUT na pražském Strahově. Na dalších místech v zemi budou pokračovat. Bližší informace o razii policie vydá až po ukončení operace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stahování

Stahování | Foto: Filip Rožánek

„Policisté při zátahu hledá hlavně počítače, média, na kterých filmy jsou, a další důkazy, jež by se mohly hodit u případného přelíčení,“ říká šéfredaktor serveru Root.cz a odborník na počítačovou bezpečnost Petr Krčmář.

Na kolejích ČVUT nebyli policejní protipirátští specialisté poprvé, před několika lety právě tam zabavili dva supervýkonné počítače. „Vyskytuje se tam hodně technicky zdatných lidí znalých počítačového oboru, kteří zároveň disponují dobrou technikou a rychlým připojením k internetu. Je logické, že právě na takovém místě se budou sdílet filmy a další obsah,“ myslí si Krčmář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s šéfredaktorem Root.cz Petrem Krčmářem

Podle něj je obvykle velmi neefektivní útočit na konkrétní uživatele. Lepší je prý udeřit na poskytovatele služeb nebo na místa, kde se koncentrují ti, kteří by mohli nelegální obsah sdílet.

Právě poskytovatelé přitom podle šéfredaktora Root.cz pomohou policii se jmény pirátů. „Nejprve někdo oznámí ilegální sdílení. Pak se zjišťuje, kdo to byl, některé služby umožňují identifikaci uživatele skrz IP adresu. Pak následuje cesta se soudním příkazem za poskytovatelem, který už pak podá informaci, komu IP adresa patří,“ vysvětluje postup Petr Krčmář.

Přečtěte si o celoevropské akci proti pirátům zde.

Jak ale dodává, uživatelů, již sdílejí obsah, je tak velké množství, že policie nemá kapacity ani peníze na to, aby na každého uhodila zvlášť. „Jako nejvhodnější se ukázalo nutit poskytovatele, aby tyto uživatele odpojovali, případně přímo útočit na služby, které umožňují sdílení obsahu,“ míní šéfredaktor počítačového serveru Root.cz. Podle jeho slov je jedním z takových případů například portál Pirate Bay, jež chtějí správci práv zlikvidovat.

Podle Jana Hlaváče, mluvčího organizace BSA, která se zabývá potíráním softwarového pirátství, by takové akce měly cenu, pokud by se opakovaly častěji a univerzity se aktivně zapojily. „Dokud nebudou nasazeny monitorovací nástroje, které běžně fungují v komerčních firmách a které zjišťují, zda nejsou na síti ukládané nelegální hudba, video nebo software, těžko se něco změní,“ míní Hlaváč.

Filmy se často dostanou do rukou pirátů ještě dříve, než dorazí do kin. Podle mluvčího BSA stačí, když se na cestě z filmového studia dostane do nepovolaných rukou jediná nahrávka na internet. „Šíření už je pak lavinové. Během pár hodin tak může být soubor naklonován klidně na milion serverů, ale i počítačů a číslo se může zvyšovat každý den,“ tvrdí.

Nelegální soubory mohou být kdekoliv

Jak mluvčí Hlaváč dodává, výskyt těchto serverů je sice největším problémem na studentských kolejích, nelegální soubory se však mohou vyskytnout i jinde. „Například v jednom z ústavů Akademie věd se nacházel server, který obsahoval nelegální soubory, aniž by o tom vedená Akademie vědělo. Zjišťovat a odhalovat, kde všude jsou servery umístěné, je téměř nemožné,“ domnívá se Hlaváč.

Podle jeho slov je na tom Česká republika, co se týče nelegálního stahování ještě dobře. „Míra pirátství je u nás 37 procent, což je nejnižší míra ve střední Evropě. Nicméně v sousedním Rakousku je to okolo 27 procent a v USA, kde je míra pirátství nejnižší, asi 22 procent. Jsme na tom ale lépe než jižní státy. Ve Francii přesahuje míra 40 procent – tedy více jak 40 procent softwaru se používá nelegálně,“ konstatuje mluvčí organizace BSA Jan Hlaváč.

Společná policejní akce připravovaná dva roky rozmetala čtyři organizované skupiny distributorů filmů a televizních seriálů. Při zátahu proti počítačovým pirátům zabavila policie ve dvanácti evropských zemích celkem 49 serverů. Distributoři nelegálně kopírovaných filmů a seriálů působili také v Česku. Vyšetřovatelé zadrželi pět lidí v Belgii, ostatní v Norsku a dalších zemích. Zatím ale není jasné, jestli je někdo z deseti zadržených podezřelých českým občanem.

Pavel Novák, Ondřej Černý, Jaroslav Beránek, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme