Lidovci odložili volební sjezd. Chtějí se soustředit na volby

Lidovci se chtějí plně soustředit na říjnové komunální a senátní volby a odsunuli proto debaty o novém lídrovi strany až na listopad. Vedení stany rozhodlo, že prvořadým úkolem KDU-ČSL bude přesvědčit voliče, že jim strana má i po debaklu ve sněmovních volbách co nabídnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) | Foto: Khalil Baalbaki

„Lidovci jsou si podle jejich vlastních slov vědomi toho, že strana od květnových voleb upadá pomalu v zapomenutí, že se musí něco ve straně změnit,“ přiblížil situaci na Rádiu Česko Petr Nováček, komentátor ČRo 1-Radiožurnálu.

KDU-ČSL je stále parlamentní stranou. V Senátu mají čtyři zákonodárce. Za úspěch nyní budou v senátních volbách považovat zisk dvou křesel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné situaci v KU-ČSL jsme na Rádiu Česko hovořili s komentátorem ČRo 1-Radiožurnálu Petrem Nováčkem.

„A především obnovení senátorského klubu, o který po vzájemném popichování mezi Cyrilem Svobodou a tehdy nově založenou TOP09, kdy se část lidoveckých senátorů, kteří přecházeli do TOP09, rozhodla osamostatnit, KDU-ČSL přišla,“ vysvětlil Nováček.

„Proto také Jan Kasal vyjednal spojenectví s Věcmi veřejnými. Je to jakási pojistka, že v určitých volebních obvodech do Senátu se obě strany budou podporovat. Právě s cílem například vytvořit společný klub v Senátu,“ uvedl komentátor.

Podle něj by to pro KDU-ČSL mělo dalekosáhlý význam. „Protože s klubem jako institucí je spojen finanční příspěvek státu na provoz klubu a různé další výhody, které lidovečtí senátoři jako nezařazení nyní postrádají,“ přiblížil.

Chybí výrazné osobnosti

Objevily se informace, že strana je po prohře ve sněmovních volbách v takovém rozkladu, že se nechce nikdo postavit do čela KDU-ČSL. Úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová to vyvracela tím, že kandidáti jsou a vyjmenovala například nynějšího zástupce brněnského primátora Daniela Rychnovského a kandidáta na starostu Náchoda Pavla Bělobrádka.

„Je pravda, že byla oslovena řada lidí, ale někteří to odmítli. Noví kandidáti jsou důkazem toho, že strana má na jedné straně úmysl se omladit a přivést do politiky nové tváře, ale na straně druhé výrazné osobnosti zatím ve straně nejsou,“ uvedl Nováček.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme