Cyklokrosová reprezentace zahájila přípravu na novou sezónu

Poprvé pod vedením nového trenéra Stanislava Bambuly se v Táboře sešla cyklokrosová reprezentace. Ta může k přípravě využít především areálu Komora, kde se na začátku letošního roku konalo mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar přijíždí do cíle MS v cyklokrosu jako první.

Zdeněk Štybar přijíždí do cíle MS v cyklokrosu jako první. | Foto: Tomáš Adamec

Samotné soustředění je určené především pro mladé závodníky. Přeci jen cyklokrosaři z elitní kategorie si plní povinnosti ve svých zahraničních klubech. Přesto má o jejich aktuální formě a přípravě trenér Stanislav Bambula detailní informace.

Stejně tak o jejich zdravotním stavu. Petr Dlask například spadl na závodech okolo Slovenska, měl by ale být fit. Otazníky se vznášejí pouze nad Martinem Bínou. S poraněným kolenem musel na operaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklokrosová reprezentace zahájila přípravu na novou sezónu

„Má za sebou už nějaké kontrolní vyšetření a teď čekáme, jak se to bude hojit a co řekne doktor. Počítám, že dlouho nebude nemocen,“ věří Stanislav Bambula, který převzal pomyslné trenérské žezlo od Petra Kloučka.

Jak jinak než Tábor

Na první reprezentační sraz pozval cyklokrosaře do Tábora. Není se čemu divit. Podmínky pro přípravu tady reprezentanti mají ideální.

„Po dlouhých letech máme zde zázemí, které jsme nikdy nikde neměli, a myslím si, že můžeme být pyšní na to, co tady máme. Trať je úžasná a nová, vždycky nám pomohou ji skvěle připravit. Takovéto zázemí má málokterý tým. Máme výřivku, kompletní wellness a já jsem na tohle všechno hrozně hrdý,“ libuje si reprezentační trenér.

Trenérská nervozita na začátku byla

Práce u reprezentace není pro Stanislava Bambuly ničím neznámým. Přeci jen ve světě cyklokrosu se dlouhá léta pohybuje. Když ovšem předstoupil před své svěřence v nové funkci, chvěl se mu hlas.

„Měl jsem samozřejmě řeč. Nějaké ty první nervičky samozřejmě byly. Je to něco nového, ale když se to teď rozeběhlo, tak člověk zjistí, že soustředění jsou všechna stejná.“

První sraz reprezentace je možné nazvat jako seznamovací. Kilometry se najíždějí převážně ještě na silnici. Ke slovu už ale přišel také terén. A změny v realizačním týmu očima závodníků?

„Změnili se lidi, je to trošku jiné, ale myslím si, že to pro závodníky bude i takový nový impuls,“ věří jedna z nejzkušenějších - jablonecká závodnice Pavla Havlíková.

Otec trenér a syn jezdec? Rohodně žádné úlevy

Jinak může na celou záležitost hledět třiadvacetiletý táborský cyklokrosař Ondřej Bambula. Více než kdy jindy musí jako trenéra poslouchat svého tatínka. Úlevy v žádném případě nemůže očekávat.

„Vůbec nic se nezměnilo. Pořád musím o těch deset procent spíš víc než míň. Takže úlevy žádný, spíš naopak, musím jít příkladem.“

To jistě také proto, aby druhá sezona mezi elitou byla pro mladšího z rodu Bambulů ještě úspěšnější než ta loňská. I když své si v ní splnil.

„Své jsem si splnil. Jel jsem tady v Táboře mistrovství světa a vůbec jsem netušil, že bych to mohl jet, takže úplná paráda,“ neskrývá spokojenost Ondřej Bambula.

Nová cyklokrosová sezona pak odstartuje 25.září úvodním závodem TOI TOI Cupu ve Stříbře. Na startu nebude chybět česká špička včetně úřadujícího mistra světa Zdeňka Štybara.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme