Štěstí pociťujeme do určité míry, pak se už neprohlubuje

Odborníci z Princetonské univerzity zkoumali souvislost mezi platem a lidským štěstím a přišli na to, že čím víc vyděláme, tím jsme šťastnější. Avšak pouze do určité míry. Vědci „objevili" magickou hranici příjmů, za kterou už větší štěstí lidé nepociťují. Kdo za rok vydělá 75 000 dolarů, což je v přepočtu asi milion a půl českých korun, už šťastnější než ostatní není. Od této částky se pocit štěstí nezvětšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak souvisejí štěstí a náhoda?

Jak souvisejí štěstí a náhoda? | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle psychologa Karla Humhala to však neznamená, že kupříkladu většina české veřejnosti by měla být nešťastná. „. Je to výsledek výzkumu, který se vztahuje na určitou společnost, jinou, než je naše, a na určité historicky vytvořené skutečnosti. U nás lidí, kteří za rok vydělají třeba milion a víc, tolik není a ti ostatní nejsou nešťastní,“ míní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co vyvolává pocit štěstí, prozrazuje v rozhovoru psycholog Karel Humhala.

Že však štěstí můžeme pociťovat jen do určitého bodu ale prý pravda je. „Máme-li určité množství peněz, umožňuje nám to uspokojit určité potřeby. Málokdo ví, že pocit štěstí je jedním z kritérií zdraví člověka. Zdravý člověk je takový, který prožívá svůj život šťastně. Aby člověk prožíval svůj život šťastně, potřebuje se porovnávat s okolím. Pokud má člověk příjmy, které mu umožní uspokojit potřeby podobně jako ostatním lidem, pak je spokojený. Když je to o něco lepší, tak je šťastný. Pokud se to zvyšuje dál, štěstí se už neprohlubuje,“ vysvětluje psycholog.

Proč tomu tak je, vysvětluje Karel Humhala tím, že větší suma už nevede k překročení obzoru člověka. „Osobně si to vysvětluji tak, že pokud bych měl na kontě několik milionů, byl bych velice spokojený, ale když už bych měl miliardu, nic by mi to neříkalo,“ myslí si.

Pocit štěstí podle něj nemůže trvat dlouho, dostavuje ve výjimečných situacích, když se nám něco povede, když provádíme některé činnosti a jsme v nich my nebo naši blízcí úspěšní. „Kdyby velmi šťastných událostí bylo hodně, zevšedněly by. Štěstí by pak v člověku vyvolávalo něco jiného,“ tvrdí Humhala.

Jak ale psycholog dodává, člověk si pocit spokojenosti udržet může, když se člověku daří, je spokojený a funguje mu rodina. „Když se nám v tomto daří, jsme spokojení, a to má k pocitu štěstí blízko,“ říká psycholog Karel Humhala.

Tomáš Pavlíček, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme