Největší solární elektrárna v Česku spustila svůj provoz

V obci Vepřek na Mělnicku dnes spouští provoz zatím největší solární elektrárna v Česku. Investice odhadovaná na dvě miliardy korun, očekávaný výkon 35 megawattů, dost elektřiny pro deset tisíc domácností. Jak píší dnešní Hospodářské noviny, je to dokonce devátá nejvýkonnější fotovoltaická elektrárna na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Takové obří projekty přitom kritizuje i samotná Česká fotovoltaická průmyslová asociace. „Tato elektrárna je příkladem megalomanských projektů, kterých tady bohužel vyrostla celá řada. To rozhodně není to, co by mělo naplňovat filozofii fotovoltaiky. My se zasazujeme o to, aby se fotovoltaika vrátila na střechy rodinných domů, zemědělských staveb nebo továren. Tyto projekty jsou opravdu špatné a doufám, že skončí a budou i do budoucna regulovány,“ řekl Jan Hlaváč mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fotovoltaických elektrárnách mluvili v Ozvěnách dne Jan Hlaváč, mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace a Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ.

Solární elektrárna je do chodu uváděna v době, kdy se vyhrocují diskuse o očekávaném zdražení elektřiny právě kvůli těmto zdrojům, které dosud štědře dotuje stát. Provozovatelé solárních elektráren navíc popírají, že by se na růstu cen podílely do takové míry, jak tvrdí kritici. Jejich argumenty se snaží vyvrátit i dnes vydaná analýza fotovoltaické asociace.

„Naše odhady jsou, že fotovoltaika se do zvýšení cen promítne zhruba 5 procenty a obnovitelné zdroje energie zhruba 7 až 8 procenty,“ uvedl Hlaváč. Nejčernější výpočty přitom předpokládaly zdražení až o 22 procent.

Podle mluvčího České fotovoltaické průmyslové asociace za těmito negativními analýzami stojí velké energetické firmy: „My si myslíme, že to je snaha velkých energetických firem zdražit a svést vinu za zdražení na fotovoltaiku, udělat z toho takového obětního beránka.“

To ale naprosto odmítá mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Drábová: Podpora fotovoltaických elektráren byla přehnaná

Současný problém kolem solární energie je podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové důsledek nekritického preferování jednoho energetického zdroje. Řekla to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„To je klasický příklad, co se stane, když začneme uvažovat neracionálně a preferovat nekriticky jeden zdroj z té široké palety, aniž bychom poctivě uvážili všechny výhody a nevýhody, náklady a přínosy, které ten zdroj přináší. Prostě u fotovoltaiky se to jistým způsobem, a to je můj osobní názor, přehnalo a budeme muset znova směřovat k rovnováze,“ vysvětlila Drábová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

V Česku nejsou příliš dobré podmínky z hlediska slunečního svitu a přesto vzniká víc solárních elektráren než například v zemích jižní Evropy, dodala Drábová.

Štěpánka Čechová, Šárka Slezáková, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme