Pojišťovny budou muset zareagovat na časté povodně

Více než devadesát miliard korun vyplatily české pojišťovny v uplynulých 15 letech na úhradu škod, které způsobily živelné pohromy. V této statistice vedou povodně. Nechaly za sebou škodu za 53 miliard. Následují: vichřice, krupobití a sněhová kalamita. Lidé tyto hrozby často podceňují, varuje Česká asociace pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně srpen 2010 - Raspenava

Povodně srpen 2010 - Raspenava | Foto: Marie a Jiří Mrňávkovi

Podle Marcela Kotyrové z České asociace pojišťoven je částka vyplacená za posledních 15 let alarmující: „S ohledem na předchozí roky je toto číslo opravdu vysoké, protože škody narostly ročně v průměru trojnásobně o proti předchozím rokům.“

Pojišťovny proto budou muset na tento trend reagovat a změnit přístup k pojistkám. „Pravděpodobně budou muset změnit přístup k rizikům, protože pojistné je kalkulováno na určitou míru rizika a bohužel toto riziko roste,“ vysvětluje Kotyrová.

„Živelné katastrofy se neustále opakují a jsou víceméně nepředvídatelné. Je tedy velmi pravděpodobné, že pojišťovny v budoucnu přistoupí k nějakému zpřísnění podmínek pojištění. Částečně i pod tlakem zajišťoven, protože problém netrápí jen Českou republiku, ale je celosvětový,“ vysvětluje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme