Senátor: Názor mladých komunistů na Katyň je trestný

Senátor za ODS Jiří Oberfalzer podává trestní oznámení na Komunistický svaz mládeže kvůli prohlášení, které zpochybňuje zodpovědnost Sovětského svazu za masakr v Katyni. Je prý třeba přinejmenším zakázat šíření takových názorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS)

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Mladí komunisté tvrdí na svých internetových stránkách, že zločin, při kterém byla vyvražděna polská elita, měli na svědomí nacisté.

Předseda Komunistického svazu mládeže měl celý den vypnutý telefon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se senátorem Jiřím Oberfalzerem o trestním oznámení na Komunistický svaz mládeže týkajícím se masakru v Katyni.mp3

„V době, kdy se ruský premiér Putin omluvil polskému premiérovi Tuskovi za tento zločin, pojmenoval ho jako zločin komunismu a osobní Stalinovu mstu, kdy se tato země přihlásila k symbolické odpovědnosti za tento zločin, traduje KSM nadále starou stalinistickou interpretaci těchto událostí,“ podivuje se senátor Jiří Oberfalzer.

„Tím se podle našeho názoru dopouští trestného činu podle paragrafu, kterému se zjednodušeně říká ‚Popírání holocaustu‘, ale interpretace je širší. Jde o ospravedlňování genocidy,“ vysvětluje.

Oberfalzerova představa o potrestání je jasná: „Je třeba, aby stát přinejmenším Komunistickému svazu mládeže zakázal, aby v tomto dál pokračoval. Je na místě hledat, kdo je za toto porušování zákona odpovědný, a příslušně ho potrestat,“ tvrdí.

Spolu s Oberfalzerem podali trestní oznámení Stanislav Novotný a Petr Cibulka mladší.

Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme