Poslanci projednají omezení svých zahraničních cest

Organizační výbor sněmovny probere změny v poslaneckých cestách Do zahraničí se do konce roku podívají jen členové stálých delegací, případně vedení poslanecké sněmovny na pozvání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolení poslanci na ustavujícím zasedání ve Sněmovně

Nově zvolení poslanci na ustavujícím zasedání ve Sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

„Očekávám, že bude omezený počet cest výborů poslanecké sněmovny a jednotlivých poslanců na některé konference v zahraničí. Žádný termín ale na druhé pololetí stanovený není. Výbory teprve nedávno vznikly a musí si utvořit svůj plán cest. Zatím nemáme žádné cesty, které bychom museli drasticky rušit, protože zatím nebyly organizačnímu výboru předloženy ke schválení,“ uvedla předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

V minulosti například poslanci vyjeli do Thajska, aby se seznámili s tamním školským systémem. O přínosu takových cest například pro české školství mnozí pochybují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslava Němcová mluvila v Ranním interview o šetření ve sněmovně.mp3

„Některé cesty vzbuzují dojem, že přínosem být nemohou. Ale jsou třeba odpovědí na cestu. Třeba thajská výborová delegace byla v České republice, a pak je zvykem pozvat českou delegaci do Thajska. Možná, že tohle byl ten případ, ale nejsem schopná to teď popsat. Přínos nemusí být hned v první chvíli vidět. Ale určitě chceme, aby se cesty poslanců soustředily na naše nejbližší sousedy a na země EU,“ vysvětlila předsedkyně sněmovny.

Do konce roku se podle ní plánuje ušetření na zahraničních cestách poslanců kolem pěti milionů korun, ale může to být až k sedmi milionům. Přesná částka má být sdělena na organizačním výboru.

Němcová si však nepřeje, aby se šetření dotklo důležitých činností sněmovny:

„Snažíme se šetřit tak, abychom se nedotkli toho, co sněmovna opravdu dělat musí. Určitě chceme, aby poslanci jezdili ven a přinášeli domů to, co je užitečné. Určitě budeme pracovat v institucích, jejichž jsme členy, například v Radě Evropy. Když jsme členy, chceme tam také pracovat.“

Květa Moravcová, Lucie Maňourová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme