V Lysé nad Labem vystavují kopii Ďáblovy bible

V Lysé nad Labem můžete spatřit opravdový knižní skvost. V rámci tradičního Polabského knižního veletrhu tam bude až do neděle vystavena kopie takzvané Ďáblovy bible.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ďáblova bible - Kodex Gigas ve speciálním  trezoru v Galerii Klementinum

Ďáblova bible - Kodex Gigas ve speciálním trezoru v Galerii Klementinum | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Největší rukopisná kniha s rozměry 920x505 milimetrů získala svůj zlidovělý název díky iluminaci ďábla. Malého čertíka najdeme v kapitole o vyvolávání zlých duchů, ale i legendě, že bibli pomáhal autorovi psát sám Ďábel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lysé nad Labem vystavují kopii Ďáblovy bible. O podrobnosti se zajímal Michal Trnka

Ďáblova bible bývá někdy nazývána Knihou knih - to proto, že její součástí je Starý a Nový zákon, Kosmova kronika a celá řada dalších dokumentů.

Na výstavišti v Lysé nad Labem bude ode dneška až do neděle k vidění kopie tohoto mega díla, která je podle některých odborníků takřka k nerozeznání od originálu.

„Když se otevře, tak má přes jeden a půl metru a váží 78 kilogramů,“ prozradil jeden z organizátorů Polabského knižního veletrhu Jan Řehounek.

Autoři napodobeniny Ďáblovy bible strávili při práci na vazbě knihy a kožených desek dlouhých tři sta hodin. Právě na desky použili hovězí kůži dovezenou pro tyto účely až z Polska.

Igor Maňour, Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme