V Iráku zabili teroristé druhého novináře za dva dny

Teroristé v Iráku zavraždili už druhého televizního novináře za poslední dva dny. Obětí se tentokrát stal moderátor televize al-Mosúlíja, která vysílá z Mosulu na severu země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova bagdádské hudební a baletní školy

Budova bagdádské hudební a baletní školy | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic uvedla, že od americké invaze do Iráku přišlo v této zemi o život 230 novinářů a dalších zaměstnanců mediálních společností.

Moderátor al-Mosúlíje Sabah al-Chaját se právě chystal do práce, když ho před domem zavraždili útočníci z projíždějícího auta. V úterý při podobném atentátu v Bagdádu zahynul Rijád as-Saraj. Ten byl známou tváří státní televize al-Irákíja. Ve svých náboženských programech snažil sbližovat šíitské a sunnitské muslimy.

Povstalci, teroristé i západní vojáci od roku 2003 zabili v Iráku 172 novinářů a šest desítek jejich řidičů a tlumočníků. Jak upozornila organizace Reportéři bez hranic, irácká válka je tak pro žurnalisty nejhorším konfliktem od druhé světové války.

Břetislav Tureček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme