Objevil se nový typ podvodu: prodej aut v exekuci

Odborníci na trh s ojetými auty hlásí v Česku nárůst nového typu podvodu. Zadlužení lidé se snaží prodat auta, která jsou už v exekuci, ale ještě jim nebyla zabavena. To je možné kvůli nedokonalé a nepružné databázi exekutorských firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobazar

Autobazar | Foto: Jan Říha

"Nárůst evidujeme hlavně v posledních třech měsících. V posledním měsíci byl nárůst opravdu enormní. Vysvětlujeme si to tak, že krize teď dopadá v plné míře a exekutoři opravdu přistupují k zabavování majetku," varuje Petr Vaněček z AAA auto.

Podle Vaněčka neexistuje žádný segment, který by toto jednání nepostihlo. Už se setkal s pokusem o podvod u firem i soukromých majitelů, drahých i levných aut. Ti, kteří si takový vůz pořídí, ho musí vrátit exekutorovi a pak je čeká komplikovaný a zdlouhavý soud o vrácení peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvody na trhu s ojetými auty se zajímal Petr Kološ

„Zákazníkovi, který si takové vozidlo pořídí, zůstanou jen oči pro pláč a možnost soudit se s dodavatelem, což je u nás složitá a hlavně časově náročná záležitost,“ upozorňuje Petr Vaněček.

Jako obrana proti nepoctivcům, kteří by chtěli prodat auto přestože jsou v exekuci, poslouží centrální evidence exekucí. Databáze je sice k dispozici na internetu, musíte se ale zaregistrovat a zaplatit poplatek 250 korun.

Igor Maňour, Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme